hu
 
Péntek, 2024. Május 17.

Az ’56-os forradalom áldozataira emlékeztek Sepsiszentgyörgyön

2010.10.25

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház közösen szerveztek megemlékezést október 23-án, az ’56-os forradalom évfordulóján. Az emléknapi program koszorúzással indult. Az ünneplő tömeg elsőként Szalai Attila ’56-os mártír emléktáblájánál tisztelgett, majd  a Polgármesteri Hivatal homlokzatán található Gloria Victis feliratú emléktáblánál, az Erzsébet parkban, a kommunizmus áldozatainak emlékére állított kopjafánál és a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található ’56-os emlékműnél is koszorút helyezett el.

Az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott többek között Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Sógor Csaba EP képviselő, Puskás Attila, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének képviseletében, valamint a Pofosz képviselője, Lévai István.
„Azért vagyunk ma itt, hogy fejet hajtsunk a halottak, a hősök, a túlélők és a szenvedők előtt, illetve, hogy feltegyük a kérdést magunkban: méltók tudunk-e lenni ehhez a királyi örökséghez, a szabadsághoz, amelyért sokan életüket áldozták” – hívta fel a megemlékezők figyelmét Sógor Csaba, EP-képviselő az ’56-os forradalom üzenetének fontosságára. 


Antal Árpád hangsúlyozta „nem engedhetjük, hogy az elnyomók, a zsarnokok elrabolják jövőnket. Ha van 1956-nak tanulsága az erdélyi magyarság számára, akkor az a bátorságról és a szabadság szeretetéről, a cselekvés bátorságáról szól. Le kell győznünk a kommunizmus alatt belénk rögzült félelmeket, és ki kell állnunk elveinkért.” És azt is kiemelte, “jó érzés ma egy forradalmi tettekkel kapcsolatos évfordulón úgy részt venni, hogy tudjuk, egy jelenleg zajló forradalomnak vagyunk részesei. Annak a forradalomnak, mely számunkra, székelyek számára azt jelenti, hogy Magyarország teljes értékű polgárainak tekint minket”
Az ünnepi megmelékezés végén Szabó Lajos kanonok mondott áldást és a Cantus Firmus Vegyeskar adta elő Handel Győzelmi dalát.

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.