hu
 
Péntek, 2024. Május 17.

Idén is kiosztják a Szent György-ösztöndíjakat

2010.10.22

Idén második alkalommal hirdet Szent György-ösztöndíjat Sepsiszentgyörgy tanácsa. A kiválósági ösztöndíj olyan végzős diákok támogatását szólgálja, akik nemcsak kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el, hanem egyéb tevékenységükkel már a gimnáziumi évek során bizonyítottak.

„A nyugati oktatási rendszerben már teljesen megszokott, hogy a líceumi és egyetemi diákok ösztöndíjakat pályáznak meg – ehhez a hagyományhoz szeretne csatlakozni az önkormányzat, hiszen bátorítanunk kell azokat a diákokat, akik a kiemelkedő tanulmányi eredményeik mellett a kultúra, sport vagy civil szervezeti területen is tevékenykednek, versenyeket nyernek” – magyarázta Sztakics Éva alpolgármester a Szent György-ösztöndíj célját. Az elbíráláskor a zsűri figyelembe veszi a tanuló IX-XI. osztályban elért általános tanulmányi eredményét, a nemzetközi, országos és megyei tantárgyversenyeken, vagy egyéb, az országos minisztériumi versenynaptárban szereplő megmérettetéseken elért eredményeket is. Emellett pontozzák a diák-önkormányzati, illetve a civil szférában folytatott tevékenységet is.

– Megnyugtató érzés volt átvenni az ösztöndíjat, és éreztem egy segítő jóindulatot a felajánlók részéről – árulta el Sipos Lehel, aki tavaly a legjelentősebb tanulmányi eredményért vehette át az egyik Szent György-ösztöndíjat.

A ma Kolozsváron tanuló egyetemista elmondta, három oka is volt, hogy jelentkezett a pályázatra. „Egyrészt össze akartam hasonlítani a teljesítményemet a másokéval, ez a versenyszellem késztetett a többi megmérettetésre is, ugyanakkor arra is vágytam, hogy elismerjék tevékenységemet, érezzem, hogy nem hiábavaló. Harmadrészt persze az anyagi vonzata is fontos volt, hiszen ezt az összeget a továbbtanuláshoz használtam” – mesélte Sipos Lehel, aki úgy véli, hogy mindenképpen megéri pályázni.

Lehel fizikát tanul, és kutatóként szeretne dolgozni. Elmondása szerint, amennyiben lehetősége lesz életcélját Székelyföldön megvalósítani, akkor mindenképpen hazatér szülőföldjére.

\"Szent

„Azt szeretnénk, ha fiataljaink a tudás elsajátításáért mennének el a városból, akár a hazai egyetemi központokba, akár külföldre, majd az ott szerzett tapasztalattal hazatérnének, ezért is Szent György az ösztöndíj neve, hogy ez is emlékeztesse, szülővárosuk tett a jövőjük érdekében és értékeli a tehetséges fiatalokat” – hangsúlyozza Antal Árpád András polgármester, aki a más városban tanulmányait elvégző fiatalok hazahívására kezdeményezte a Gyere haza néven futó programot.

A Mădălin Guruianu liberális tanácsos által kezdeményezett kiválósági ösztöndíjat tavaly Bodosi Eszter, Vlad Vidican, Para Attila, Robert Sasu és Sipos Lehel kapta meg. Az ösztöndíj értéke kétezer lej. Mint arról beszámoltunk, idén az iratcsomók leadási határideje november 12-e (a hivatal 17-es irodájában). Az öt legjobb eredményt elérő diák a decemberi tanácsülésen veheti át a kiválósági ösztöndíját. További részletek a honlapon.

 

Részletes információk és az elbírálási kritériumok megtekinthetőek itt.

 

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.