hu
 
Kedd, 2024. Április 30.

Valamivel több pénz

2010.07.02

Költségvetés-átcsoportosítást hoztak a változások
 

A kormánytámogatással, idén még több tömbház kaphat új külsőt a hőszigetelés révén
Az idei év első költségvetéskiigazításáról döntött szerdán Sepsiszentgyörgy Városi Tanácsa. A módosításokat elsősorban az elmúlt hat hónapban történt változások indokolták, amint arról Antal Árpád András polgármester is beszámolt a testület tagjainak, rámutatva, hogy jelenleg ezekben a kérdésekben a legsürgősebb a döntés.

A módosítás nyomán összesen 9,6 millió lej csoportosítottak át a város költségvetésében. Tételesen nézve a legnagyobb összegek a tanügynek mentek, ugyanis a fejpénz bevezetése nyomán 3,87 millió lejjel lett nagyobb a költségvetési részesedése. Emellett az iskolák karbantartására további 145 ezer lejt irányoztak elő. Szintén jelentős tétel a fejlesztési minisztériumtól kapott 3,6 millió lej, amit az utak karbantartására utalt ki a szaktárca. Ez összesen hét utcát érint – részben már elkezdett munkálatokat –, többek között az Ősz, az Árkosi és a Román Hadsereg utcát. A legnagyobb pénzösszeget, azaz valamivel több, mint egymillió lejt az utóbbira fordítják. A hőszigetelési program finanszírozása körül is változások történtek, ugyanis szintén a fejlesztési minisztérium kibővítette a keretet az eredeti négymillió lejről hatmillióra. „A központi költségvetésből kiutalt összegeket be kell építeni a helyi büdzsébe is, ezért szerepelnek ezek az összegek” – magyarázta Antal Árpád András polgármester.
A polgármesteri hivatal szempontjából jó hír, hogy valamelyest csökkenteni tudták a bankkamatra kifizetendő összeget, amely a tervezetthez képest 134 ezer lejjel zsugorodott.

Szintén jelentős változás, hogy a polgármesteri hivatalok beleegyezésével a megyei tanács, egy nemrégiben született határozat révén a települések döntéshozó testületeire bízta az iskolásoknak az országos tej-kifli programját. Ez annyit jelent, hogy a beszerzés, és a folyamat ellenőrzésének feladata is a helyi tanácsokra hárul, viszont a megyeszékhely polgármesteri hivatala megkapta a megyei tanácstól a szükséges 145 ezer lejt, amit a szerdai döntéssel be is építettek a költségvetésbe.
A kiigazítást indokolta továbbá, hogy adott pályázatok önrészét is biztosítani kell, ebből a legjelentősebb a Székely Mikó Kollégium épületének és tornatermének kibővítése. Az önrész ebben az esetben megközelítőleg 72 ezer lej.

A testület még elkülönített 195 ezer lejt az alternatív energia-programra, és hetvenezer lejt a műemléképületek karbantartására. Az épület-karbantartásból nem marad ki a városháza sem, amelynek rendbetételére közel hatvan ezer lejt szánnak.

Antal Árpád András polgármester a tanácsülés alkalmával felhívta a testületi tagok figyelmét, hogy a lehetőségekhez mérten igyekeznek mindenre pénzt szerezni, de elsőbbséget élveznek a város égető problémái. A városvezető hozzátette: tisztában van azzal, hogy sok minden megoldásra vár, viszont csak egy adott sorrend szerint lehet eljárni.
 

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással