hu
 
Szombat, 2024. Május 18.

Négyezren köszöntötték a Csíksomlyó expresszt

2010.05.25
Több mint négyezer ember gyűlt össze hétfőn délelőtt a sepsiszentgyörgyi vonatállomáson, ahol a hazatérő Csíksomlyó Express különvonatot fogadták.

„Örülünk, hogy a sepsiszentgyörgyiek, a háromszékiek fontosnak tartották köszönteni a Csíksomlyói zarándokokat. Köszönöm, hogy felhívásunkra ilyen sokan válaszoltak. Együtt sikerült megmutatni, hogy összetartozunk, és hogy a magyar nemzet egy és oszthatatlan” – hangsúlyozta Antal Árpád András polgármester, aki a város zászlóját adta át Mező Tibornak, a Kárpáteurópa utazási iroda igazgatójának, a különjárat szervezőjének.





„Nehéz szavakkal elmondani, milyen érzés, hogy ilyen sokan kijöttek köszönteni minket. Felejthetetlen az összetartozás élménye, amit itt tapasztaltunk. Mi most hazatartunk, de ugyanakkor úgy érezzük, hogy itthon vagyunk” – fogalmazott Mező Tibor, aki a 660 magyarországi zarándokot szállító különjáratot megszervezte.

„Az embereknek a lelkében és a szívében ott van a magyar nemzeti érzés, és ha alkalom nyílik, hogy ezt kinyilvánítsa, egyetlen hívó szóra mozdul a székelyföldi magyarság” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki megyezászlót adott át a zarándokok képviselőjének. 

A nosztalgiavonat negyedórát állt Sepsiszentgyörgyön, a házigazdák kürtőskaláccsal, köményes pálinkával kínálták a zarándokokat, az eseményre a gidófalvi hagyományőrző huszárok is eljöttek, a Művészeti Népiskola fúvószenekara térzenét játszott. A szerelvény kigördülését az utasok és a háromszékiek egyaránt megkönnyezték, majd a székely himnusz eléneklésével búcsúztatták el a Csíksomlyó expresszt.

A  Kárpáteurópa utazási iroda és az Indóház vasútmagazin idén először két különjáratot indított. A Csíksomlyó expressz a dél-erdélyi útvonalon jutott el Székelyföldre, a pünkösdi búcsúra, ez haladt át Sepsiszentgyörgyön. Mint ismeretes, 2008-tól indítanak Magyarországról különvonatot a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokok számára.

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.