hu
 
Szombat, 2024. Május 18.

Több mint 90 lakás vár gazdára

2010.04.16
Idén is folytatja az Országos Lakásügynökség (ANL) programja keretében épülő lakások kiosztását a megyeközpont önkormányzata. A végleges terv értelmében, ez évben összesen kilencvenhat ilyen jellegű sepsiszengyörgyi tömbházlakás találhat gazdára a következő hónapokban.

Tankó Vilmos, a Közösségfejlesztő Igazgatóság vezetőjének elmondása szerint a lakásokra 493-an jelentkeztek. A benyújtott igénylési dossziékból azonban csak 298 iratcsomó volt összeállítva az előírásoknak megfelelően. A rendelkezésre álló lakások végleges listája alapján a csendőrkaszárnya mellett 72, míg a Tulipán utcában 24 kétszobás lakás vár gazdára.

Tankó Vilmos ugyanakkor ismertette, hogy hamarosan összeállítják azt a civilekből álló szakbizottságot, amely, a már tavaly is alkalmazott kritériumrendszer alapján eldönti, kik azok a jelentkezők, akik idén lakáshoz juthatnak. A bizottság döntése után a listát a Sepsiszentgyörgy Városi Tanácsa elé terjesztik. Azt követően, hogy a testület elfogadta, megkezdődhet a lakások kiosztása. Tankó Vilmos szerint erre leghamarabb május végén, vagy legkésőbb június elején kerülhet sor.

A lakásépítési program egyébként ezzel nem zárul le Sepsiszentgyörgyön. Az önkormányzat ugyanis még a tavaly összeállította a szükséges műszaki dokumentációt újabb százhúsz hasonló tömbházlakás felépítésére. A tervek szerint ezek 2012 végére készülnek el. A jóváhagyásra vonatkozó ígéretet már megkapta az önkormányzat a szaktárcavezetőtől.

Mint ismeretes, az Országos Lakásügynökség programja elsősorban azokat a 18 és 35 év közötti fiatalokat célozza, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy lakást vagy házat vásároljanak. A kritériumrendszer egyik fontos kitéte a korhatár, ugyanis a törvény megszabja, hogy a kérelmező nem haladhatja meg a 35 évet a kérés benyújtásának pillanatáig. A második kizáró jellegű tényező, ha a kérvényező rendelkezett lakással, vagy továbbra is birtokol ilyen jellegű ingatlant. Amenynyiben bebizonyosodik, hogy az igénylőnek volt lakása, nem kerülhet be a kiosztáskor elbírálandók közé, függetlenül attól, hogy az ingatlant milyen módon szerezte, vásárolta vagy örökölte.

Az ANL-s lakások építését az Országos Lakásügynökség bonyolítja le. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ők kötnek szerződést az építővel, a település pedig biztosítja a területet. Ezt követően, amikor elkészül az épület, az ügynökség annak gondnokságát a helyi önkormányzatoknak adja át, amelyek többek között a lakások kiosztásáért is felelnek ettől a pillanattól.


Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.