hu
 
Szombat, 2024. Május 18.

A láthatatlan falakat kell lebontani

2010.03.04
Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatal az Amenkha Egyesületen keresztül négy őrkői roma alkalmazását kezdeményezte, akik közvetítő szerepet töltenek be a rendfenntartók, az önkormányzat és a roma közösség között – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád András polgármester. Ez az első lépés, amely a kölcsönös bizalom kiépítését szolgálja – értett egyet a roma közösség képviselője is, Dima Mihály.

A sepsiszentgyörgyi Váradi József utcában levő úgynevezett berlini falról sok szó esett az elmúlt években, az őrkőiek lebontanák, az utcában élők megerősítenék. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint nemcsak a valódi falról van szó, hanem egy láthatatlan elválasztó vonal is létezik, amellyel kezdeni kell valamit. Az Őrkő szociális bomba, késő akkor lépni, amikor felrobban – hangsúlyozta Antal Árpád András.

\"\"

Az elképzelések szerint a négy alkalmazott a közösségi rendőrség, csendőrség munkáját segítené, úgymond hídszerepet vállalnának az őrkői közösség és a hatóságok között, egyrészt megakadályoznák a rendfenntartók túlkapásait, másrészt megértetnék a romákkal, hogy a törvényeket be kell tartani. Elsősorban a be nem jegyzett szekereket ellenőriznék és általában a szekerek jelenlétét a városban, ugyanis a megnövekedett autószám miatt életveszélyesek is. Dima Mihály elmondta, arra is gondoltak, hogy a rendőrséggel közösen ismertetik az őrkőieknek a közlekedési szabályokat és táblákat.



Az Őrkőn hozzávetőlegesen 2000-en laknak, a felnőttek negyede dolgozik. A polgármesteri hivatal már tavaly kezdeményezett együttműködési programot az őrkői romákkal: legelőhelyet biztosítanak a cigánylovaknak, ennek következtében csökkent a városban szabadon hagyott lovak száma. „Míg 2006-ban hetente be tudtunk volna fogni 10-12 lovat, ha lett volna rá kapacitásunk, tavaly egész évben 12 gazdátlan állatot szedtünk össze Sepsiszentgyörgy utcáin” – emelte ki a program eredményességét Hadnagy István, a Közösségi Rendőrség vezetője. Az önkormányzat ugyanakkor arra is lehetőséget adott, hogy a pénzbírságok 80-90 százalékát a roma közösség tagjai közmunkával ledolgozhassák.


Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.