hu
 
Szombat, 2024. Május 18.

Vissza kell szerezni a katonaság épületeit, területeit

2010.01.28
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala vette bérbe azt a 28 hektár legelőt, amelyet év végén hirdetett meg a katonaság, ezzel azt akartuk bebizonyítani, hogy tulajdonképpen a katonaságnak nincs szüksége erre a területre – jelentette be Antal Árpád András polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A polgármesteri hivatal munkatársai év végén vették észre, hogy a katonaság árverésre bocsájtotta a sepsiszentgyörgyi katonai gyakorlótér egy részét, amelyet legelőként adtak bérbe. A polgármester beszámolt arról, hogy az önkormányzat egyetlen egy lóval vett részt a liciten, ahhoz minden dokumentációt beszereztek, igaz ugyan, hogy az árverés szervezői meglepődtek, de végül a város kínálta a legjobb árat. Mindezek ellenére a Városháza havonta mindössze 349 lejt fizet a 28 hektáros területért, a négy évre szóló szerződést szerdán írták alá. „ Ezek alapján még azt sem lehet mondani, hogy a katonaságnak nagy bevétele származik a bérbeadástól, hiszen egyetlen katonai alkalmazott bére sem jön ki belőle. A bérbeadásról szóló dokumentációt most állítják össze munkatársaim és elküldjük az államfőnek, a miniszterelnöknek, és a minisztereknek. Évek óta gond, hogy az önkormányzat nem kapja vissza azokat a területeket, amelyek a katonaság tulajdonában vagy használatában vannak, eddig mindig az volt az indok, hogy szükség van ezekre. Sepsiszentgyörgyön például 400 hektár területről van szó” – hangsúlyozta Antal Árpád, aki elmondta, a város szinte mindegyik kijáratánál van olyan terület vagy ingatlan, amely katonaságé, és a védelmi övezet miatt mellette sem lehet építeni, így ezzel is akadályozzák a város fejlődését.   



A katonaság által használt vagy a tulajdonába levő területek és ingatlanok vissza nem adása sok önkormányzatnak gondot okoz az országban, de Székelyföldön állambiztonsági okokra hivatkozva folyamatosan elutasítják a visszaszolgáltatást, holott a legtöbb esetben sem az ingatlanokat, sem a hozzájuk tartozó területeket nem használják évek óta. Antal Árpád András polgármester szerint a visszaadandó területeket a város hasznosítani tudná, többek között ipari park, szabadidős létesítmény kialakításában gondolkodnak.

Antal Árpád András aláírásgyűjtést kezdeményez ebben a kérdésben, mint mondta fontosnak tartja, hogy a lakosság akaratával is erősítse a katonai épületek, területek visszaadását az önkormányzatnak. Az aláírásgyűjtési akció jövő héten kezdődik.

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.