hu
 
Szombat, 2024. Május 18.

Hasznos tudnivalók a helyi adókkal és illetékekkel kapcsolatosan

2010.01.07

A 2010-es évre meghatározott helyi adókat és illetékeket január 11-től (hétfőtől) lehet befizetni – tájékoztatott Antal Árpád András polgármester csütörtökön az év első sajtótájékoztatóján. A polgármesteri hivatal munkatársai a héten kezdik postázni az értesítéseket, de nem muszáj a levelet megvárni, hétfőtől már lehet adót fizetni.
Az egész évi épület, terület, és/vagy a szállítóeszközök utáni adónak az év március 31-ig való előzetes kifizetéséért engedmény nyújtandó. A januárban fizetők 10 százalékos kedvezményt kapnak, februárban 7 százalék, márciusban 5 százalék kedvezmény jár. Az engedményben azok az adófizetők részesülnek, akik az adófizetés napján nem szerepelnek semmiféle hátralékkal a helyi költségvetés felé.
A helyi adók és illetékek készpénzzel a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal székhelyén, valamint a Grigore Bălan utca 18-as tömbház, O lépcsőházában (a villanyrendőrnél) nyitott munkaponton fizethetők.
A bankkártyák tulajdonosai a helyi adókat és illetékeket a polgármesteri hivatal, adó- és illetékbegyűjtő pénztáránál felszerelt kártyaleolvasón keresztül is kifizethetik.
A helyi adók és illetékek megtekinthetőek a www.sepsiszentgyorgyinfo.ro honlapon is, felhívjuk a figyelmet, hogy biztonsági okokból a rendszer használatához szükséges a Polgármesteri Hivatal Helyi Adók részlegéhez írásos kérvényt benyújtani. 
Az OTP bank ügyfelei online kifizetési rendszerben is törleszthetik adótartozásukat a hivatal pénzügyi igazgatóságához benyújtott kérés alapján. A rendszer működésével kapcsolatos tudnivalók a hivatal honlapján tanulmányozhatók.


A helyi adók és illetékek határidő utáni kifizetése esetén késedelmi kamatot számolnak az érvényben levő jogszabályoknak megfelelően. A késedelmi kamat számítása a lejárati határidőt követő naptól a tartozott összeg kifizetésének napjáig tart. Abban az esetben, ha az adófizető nem tesz eleget költségvetési fizetési kötelezettségeinek, a polgármesteri hivatal kényszer-végrehajtási eljárást indít el.
Az 571/2003-as számú adótörvénykönyv 254, 259 és 264-es cikkelyeinek előírásai alapján az adófizetők kötelesek adónyilatkozatot benyújtani, az adó vagy az esetnek megfelelően illetékköteles javak megszerzésétől/ elidegenítésétől számított 30 napon belül. Ez a kötelezettség érvényes az adófizető lakhely/székhely címének változása, vagy az adó/ illeték értékét módosító változások esetében is.


 

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.