hu
 
Péntek, 2024. Március 01.

Markó: ezt a könyvet nem én írtam

2009.05.22
Teltházas könyvbemutatóra került sor csütörtökön a megyei könyvtár “kék-termében”: Markó ismertette a nevével jegyzett “Egy irredenta mindennapjai” kötetet. Kányádi versekkel startolt az esemény, majd Bogdán László és Markó Béla nosztalgiázó hangulatban mutatták be a titkosszolgálatok “szörnyirodalmának” titulált megfigyelői jegyzékek gyűjteményét. A könyv a költő Markó tevékenységének 1986-89 közötti időszakát öleli át. Az is kiderült, a szeku a magánéletet tekintve prűd volt.
\"\"

A dokumentumkönyv sokak számára ismerős időket idéz. A szerző sietett leszögezni, a könyvet nem ő írta, ő csak az előszóval és a magyar fordítás finomításában, korhűvé tételében jeleskedett. A munka többi része a szekut “dicsérik”, az elkészült jelentéseket ők készítették és finanszírozták. Bogdánnal (aki maga is szereplője a könyv cselekményeinek) rámutattak, a telefonlehallgatás műfaja jelentős erőfeszítést igényelt a titkosszolgálatoktól, elég ha csak a beszélgetések szövegértelmezését és románra fordítását nézzük. Hatalmas apparátus állt azonban a szövegértelmezési feladatok elvégzésére, cinikusan megemlítették: a diktatúra utolsó időszakában csupán a szeku volt az egyetlen román intézmény, amely fordítóként magyar alkalmazottakat is foglalkoztatott.

\"\"

Helyi vonatkozásként szóba került az 1987-es sepsiszentgyörgyi robbantás is, amelyet a jelenlevők egyhangúlag a titkosszolgálatok provokációjának, diverziókeltésének bélyegezték.

“Paranoid diktatúra totális ellenőrzésre törekedett” - fejtette ki Markó. A társadalom két részre oszlott, az egyik fél figyelte a másikat. Szó esett a szeku különböző módszereiről is, széles a skála: a megfigyeléstől, a verésen keresztül a likvidálásig. “A megfélemlítésekkel a rendszer az emberek magányérzetét igyekezett növelni: ez a kollektív magány időszaka volt” - így Markó.

\"\"

A szerző arról is beszélt, politikusként mit jelent számára ez a könyv: értelmezése szerint a társadalomnak joga van tudni vezetőinek múltját. Zsarolható-e, megfélemlíthető-e. Megjegyezte, szomorúnak tartja, hogy 2O évvel a diktatúra bukása után, még mindig a szeku adja a jelen politikusainak erkölcsi bizonyítványát.

\"\"

Fotók: Henning János
 
Edzőnek lenni hivatás
2024.02.22

A Királypingvinek Sportegyesülettel közösen működtetett Bevezetés a sportba programunknak köszönhetően  a gyerekek negyedikes korukig megismerkednek a különböző labdajátékok alapjaival, megtanulnak korcsolyázni és úszni. Interjúsorozatunk hatodik részében Bordás Noémi-Ágota kosárlabdaedzővel beszélgettünk.  

Tegye szebbé Ön is a lakónegyedi zöldövezetét!
2024.02.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatától 3 000 lej értékben lehet javakat igényelni

31. Szent György Napok  – mindannyiunk ünnepe
2024.02.14

Kézműves vásárral és gyermekvárossal, ifjúsági bázissal és utcazene fesztivállal, gazdag lacikonyha és street-food kínálattal, tombolával és tűzijátékkal, összesen mintegy 150 programmal készülnek a szervezők a 31. Szent György Napokra, amelyre április 23. és 28. között kerül sor.

Rongálás esetén forduljanak a Helyi Rendőrséghez
2024.02.14

Helyi határozat értelmében a szemetet tilos kiszedni a hulladéktárolóból, ezt 300–1000 lejig terjedő bírsággal büntetik, a hulladéktárolók rongálásáért 150-300 lejes büntetést szabnak ki.

Mutasd meg tehetséged és lépj fel a csoportoddal a Közösségi Színpadon!
2024.02.13

A 31. Szent György Napok idén is ingyenes fellépési lehetőséget kínál helyi iskoláknak, óvodáknak, különféle ifjúsági csoportok és együttesek számára a Közösségi Színpadon április 26-28. között.