hu
 
Szerda, 2024. Május 15.

Április 15-től pályázhatnak a cégek

2013.04.02

„Gesztus a helyi vállalkozóknak”

Április 5-től kezdődően már elérhető lesz a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján azon pályázati feltétel- és szabályrendszer, amely a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett, mintegy négyszáz kis- és középvállalkozónak ad lehetőséget arra, hogy visszakapja a befizetett ingatlanadójának jelentős részét. Erről tartott részletes sajtótájékoztatót tegnap Antal Árpád, a megyeszékhely polgármestere, Edler András, a kamara elnöke, Debreczeni László, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, valamint Miklós Zoltán frakcióvezető.

–    Tavaly együtt dolgoztuk ki azt a rendszert, amelyet 2012. november 20-án ismertettünk a vállalkozókkal, ami a jogi személyeket érintő adópolitikáját illeti az önkormányzatnak. Annyi módosítás történt, hogy nem csak azt az összeget kaphatják vissza a helyi vállalkozók, amennyivel nőtt az adó mértéke, hanem akár annak kétszeresét is, amennyiben 2012-ben, 2011-hez viszonyítva növelték az alkalmazottjaik számát – jelentette ki Antal Árpád polgármester. Mihelyt kifizették az 2013-as évre szóló adót, a cégek már másnap benyújthatják a pályázatot, április folyamán a város elfogadja a költségvetést, ezután indul a program.

Ami a civil szervezetektől érkező, szintén az ingatlanadókkal kapcsolatos bírálatokat illeti, a polgármester kiemelte: összesen 15 civilszervezet fizet ingatlanadót Sepsiszentgyörgyön, ebből 11 az önkormányzat ingatlanjait használja, ingyen. Egy szervezet van, amely szintén önkormányzati tulajdonú székházat használ, de bér fejében egy jelképes összeget fizet, a fennmaradó háromból az egyik az, aki megfogalmazta a tiltakozást, viszont a városvezetést nem kereste fel. Antal Árpád elmondta, hogy ezen három szervezet esetében is van megoldás, hogy az adótöbbletet visszakaphassák. Az intézkedés várhatóan közel 2,5 millió lejes többletbevételt fog a városnak jelenteni. Ebből az összegből pedig 500 ezer lejt fognak visszajuttatni a helyi kis- és középvállalkozóknak. A kétmillió lej pedig a multinacionális vállalatok adóit jelenti.

Edler András elmondta: arra törekedtek, hogy minél egyszerűbb és mindenkit kielégítő pályázati rendszert dolgozzanak ki.

– Mivel utófinanszírozásról van, ezért kétfordulós lesz a pályáztatás, az első fordulóban a kereskedelmi kamaránál, beérkezési sorrendben átvesszük az iratcsomókat, majd harminc napon belül döntést hozunk. Egyetlen adóigazoló ívet kell kérni a polgármesteri hivataltól, a többi saját felelősségre kiadott nyilatkozat – mondta Edler. A második fordulóban pedig folyósítják a pénzt.

Sepsiszentgyörgyön 2013-ra nem emelték meg a gépjárműadókat, a természetes személyek esetében az ingatlanadók olyan mértékben emelkedtek, amilyen mértékben kötelezte az önkormányzatokat a kormány. Antal Árpád szerint helyesen jártak el, hogy tavaly decemberben megszavazták az adóemelésről szóló határozatot, és nem hozták olyan helyzetbe a szentgyörgyi embereket, mint néhány nagyvárosban, ahol január végén hozták meg ez erre vonatkozó határozatot, és azok, akik a hónap elején már kifizették az adóikat, azok még egyszer el kellett menjenek, hogy befizessék a különbözetet.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.