hu
 
Szerda, 2024. Május 15.

A Mikes a város legzöldebb iskolája

2013.02.26

Közel 20 tonna újrahasznosítható hulladékot sikerült begyűjteni három iskolából a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Tega Rt. köztisztasági vállalat közös akcióján. Az Újrahasznosítás osztálya névvel indított iskolai szelektív hulladékgyűjtő verseny utolsó állomásán, a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban február 22-én a diákok több mint 9 tonna különválogatott csomagolóanyagot adtak le. Ez három áruszállító konténernyi papírt jelent és három szemetesautónyi pillepalack, fém és üveg rakományt.
Az Újrahasznosítás osztálya címért és az ezzel járó főnyereményért, egy zebrapinty párért, harminckilenc osztály szállt harcba. A verseny győztese, a IV. D. osztály 1316 kilogramm újrahasznosítható hulladékot gyűjtött össze. A második díjat, a környezettudatosság jegyében összeállított ajándékcsomagot a II. A. osztályközössége érdemelte ki 1268 kilogramm öko szeméttel.

A környezettudatos magatartásmódot népszerűsítő versenyt a város három legnagyobb iskolájában hirdették meg a szervezők: a Székely Mikó Kollégiumban, a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, valamint a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban díjazták az Újrahasznosítás osztályát. A három hulladékgyűjtő napon átvett, közel 20 tonnányi csomagolóanyag a Sepsiszentgyörgyön egy hónap alatt különválogatott és leadott szemét 40 százalékát teszi ki. Ha pedig azt vesszük figyelembe, hogy egy tonna papír újrahasznosításával 17 fát mentünk meg a kivágástól, akkor elmondhatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi iskolák legalább 250 fa életét mentették meg.

Az iskolai szelektív hulladékgyűjtő vetélkedők az Újrahasznosítás városa címért zajló verseny kapcsán kerültek megszervezésre, amely február 28-án zárul. A címért és a nyereményért – egy 15 ezer euró értékben felszerelt környezetbarát kirándulóhelyért – húsz település szállt versenybe. Az Ecorom Rt. által indított verseny célja minél több újrahasznosítható csomagolóanyagot begyűjteni. Így a legkörnyezettudatosabbnak bizonyuló település – ahol a legnagyobb az egy főre eső begyűjtött hulladékmennyiség – elviszi a főnyereményt és az Újrahasznosítás városa címet.

Az iskolai verseny során kiosztott, a környezettudatosság gondolatának jegyében összeállított nyereményeket a Korall Kisállat-kereskedés, a Cyclamen virágszalon, a Júlia virágbolt, a Nefelejcs virágüzlet, az Ecorom Rt., Tega Rt., valamint Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala biztosítják. A kampány médiapartnere a Friss Fm.


Az Újrahasznosítás osztálya, IV. D., Mikes Kelemen Líceum - fotó: Henning János

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.