hu
 
Csütörtök, 2024. Május 16.

Korszerű kirándulóhelyet a városnak

2013.01.25

Szelektíven gyűjtött hulladékból érték

Sepsiszentgyörgy önkormányzata is részt vesz abban az országos szelektív hulladékgyűjtő versenyben, amelyet az Eco-Rom Ambalaje Rt. indított tavaly ősszel. Háromszék megyeszékhelyén kívül még tizenhét nagyváros és a főváros két kerülete is versenybe szállt, hiszen a tét nagy: a szelektív hulladékgyűjtés szempontjából legjobban teljesítő település egy tizenötezer euró értékű, a piknik törvénynek megfelelő kirándulóhelyet és egyben az „Újrahasznosítás városa” címet is megnyerheti.

A verseny szeptember elsején indult és hamarosan a végéhez közeledik, február 28-án zárul a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát népszerűsítő akció, ekkor derül ki, hogy hogyan teljesítettek a városok. Októbertől mindenik városnak jelentenie kell, hogy az adott hónapokban mennyi műanyag, fém, papír, illetve üveg hulladékot adtak le. A városlakók a lakóövezetek közelében erre a célra felállított sárga, kék és zöld színű konténerekbe dobhatják a különválogatott szemetet. Akinek nagyon nagy tételben van a fent említett hulladéktípusok valamelyikéből, az a sepsiszentgyörgyi Tega Köztisztasági Vállalat Energia utcai telephelyén adhatja le, reggel nyolc és este nyolc óra között, hozzájárulva ezáltal is a város sikeréhez. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minél több hulladékot gyűjtsenek szelektíven a városlakók, hiszen az egyik szempont az egy főre eső leadott szemétmennyiség mértéke lesz, emellett a szolgáltatás minőségét is pontozzák. Az elbírálás március 20–25-e között zajlik, az eredményhirdetésre március 25-e és április 15-e között kerül sor. Ezt követően fogják a kirándulóhelyet kialakítani a nyertes településen.

A programszervezők szerint egy különleges teret fognak építeni, raklapokból lesznek a pihenőhelyek összeállítva, de asztalokat, kerékpártartókat, kerti grillsütőket is felszerelnek, valamint egy kivetítőt és a közvilágítást is üzembe helyezik. Eddig a Tega Rt.-nél szeptemberben több mint 45, októberben több mint 47, míg november folyamán majdnem 49 tonna hulladékot sikerült szelektíven összegyűjteni. Tóth-Birtan Csaba, a köztisztasági vállalat vezetője elmondta, hogy nagyon fontosnak tartják a hulladékok szelektíven való gyűjtését, hiszen ahogy a Föld lakossága folyamatosan növekszik, egyre fontosabbá válik a természeti forrásokkal való mértékbeli gazdálkodás. – Ezek a hulladéktípusok ugyanakkor pénzé váltható anyagok is, mi értékesíteni tudjuk, ezáltal olyan összegekhez jutva, amelyek kiegészítik a bevételeinket, hosszabb távon pedig akár csökkenthetik a szemét elszállítási díjszabást – mondta az vezérigazgató. Sepsiszentgyörgyön mind a 118 gyűjtőpontnál található valamilyen méretű, a szelektív szeméttároláshoz szükséges edényzet, de a közintézményekben, iskolákban is ki vannak helyezve ilyen tárolók.



Kapcsolódó cikkek: 

A Mikes a város legzöldebb iskolája

Közel 5,5 tonna hulladékot gyűjtöttek a mikósok

Jutalmazzák a legtöbb szelektíven gyűjtött hulladékot leadó osztályt

Közel 5,5 tonna hulladékot gyűjtöttek a mikósok

Pályázunk az újrahasznosítás városa címre

 

Sepsiszentgyörgy ökotérképe:
Harta colectării selective Sfântu Gheorghe - Ökoszemetesek Sepsiszentgyörgyön nagyobb térképen való megjelenítése

 


Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.