hu
 
Szombat, 2024. Május 18.

Fotókiállítás a Lábas Házban

2012.10.02

Emberek feketén, fehéren címmel nyílik meg Danis János fotóművész egyéni kiállítása a Lábas Házban, október 4-én, csütörtökön 19 órakor. Az Év fotográfusa díjat idén elnyerő művész alkotásairól így írtak: „képei másak, mint a hasonló témákat megörökítő erdélyi fényképészeké, ugyanis Danis János a dokumentarista fotós precizitásával olyasmikre is ráirányítja a figyelmet, ami mellett mások egyszerűen elmennek”. A Gödöllőn élő, ma már nyugdíjas villamosmérnök szociofotóival és etnográfiai tárgyú képeivel aktív résztvevője a magyar és a nemzetközi fotóséletnek, városában pedig fotográfiai stúdiót vezet.

A kiállítást Sepsiszentgyörgyön október 20-ig lehet megtekinteni keddtől vasárnapig 10.00 – 17.00 óra között a Lábas Házban.

A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat része, támogatók Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa és a Gyulai Ferenc Fotóművészeti Egyesület

Danis János (sz. 1944, Dolha, Munkács vm.). Gödöllőn lakik, nyugdíjas villamosmérnök. Tíz éven át egy japán autóipari beszállító cég gyárát vezette Ploieşti-en. A középiskolában, majd az egyetemen is fotózott. 1999 óta foglalkozik intenzívebben a fényképészettel. A természet- és tájfényképezésen keresztül jutott el az ember- és a környezetábrázolásig. Inkább riporternek, mint fotóművésznek tartja magát. Öt földrészen mintegy 300 nemzetközi pályázaton állították ki képeit és ezeken 150 különböző díjat is nyert.  2012-ben Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Kiválósága (Excellence FIAP / EFIAP) minősítést szerzett.

Egyéni kiállítást Szentegyházán, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóremetén, Bukarestben, Ploieşti-en, Budapesten, Gödöllőn, Gyöngyösön, Bicskén, Csáktornyán és Veszprémben mutatott be. Tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. 2012-től a gödöllői Duflex Fotográfiai Stúdió művészeti vezetője. Idén ő nyerte a MAFOSZ „Év fotográfusa” kitüntetést.

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.