hu
 
Szombat, 2024. Május 18.

A szépkorúakat ünnepelték Sepsiszentgyörgyön

2012.10.02

Az Aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai évének jegyében október 1-jén, az Idősek Világnapja alkalmából Kovászna Megye Tanácsa, az annak keretében működő Sepiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ és partnerei a városközpontban tartalmas programot szerveztek a szépkorúak tiszteletére.

 Az egész napos rendezvény egy szakmai beszélgetéssel kezdődött, ahol Tóth Anna, a Diakónia Keresztyén Egyesület vezetője egy nemrégiben készített tanulmány eredményére hívta fel a hallgatóság figyelmet, miszerint 2025-ig az európai népesség egyharmada meghaladja a 60 éves életkort és különösen nagy lesz a 80 év fölöttiek átlaga. Éppen ezért válik kiemelten fontossá a szociális és önkormányzati szféra aktív idősödést célzó programjainak a kidolgozása. Az idősgondozás jelentőségéről szólt Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Ellátási Vezérigazgatóság vezetője is, aki a megyében működő szociális rendszert ismertette.

Vinkler Aranka, a Szorgos Kezek Kézimunkakör vezetője személyes, nyugdíjas tapasztalatait osztotta meg, ebben hangsúlyos szerepet tulajdonítva a kézimunkakörben aktívan eltöltött napok, délutánok előnyeiről, a közösség – és kapcsolatépítés fontosságáról.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Sütő András szavain keresztül szólt az idősekhez: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” A gondolatmenetet továbbszőve kifejtette: „A mi világunk Önökkel: apáink, nagyapáink, nagyanyáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg.….. A mi feladatunk, az aktív, életük delelőjén lévő emberek feladata, hogy gondoskodjunk öregjeinkről. Ez jelenti a létfeltételekről való gondoskodást, de jelenti a lelkiekről való gondoskodást is, hiszen mindkettő egyaránt fontos. Ma is ezért gyűltünk össze, ezért ünnepeljük az Idősek Napját.”
A délután további részében a Százlábú táncegyüttes és a Melodika énekegyüttes előadására került sor. A Szorgos Kezek és a Buborék Kézimunkakörök kézműves kiállítással és vásárral várták az érdeklődőket. Továbbá ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérés, valamint egészségügyi tanácsadás is zajlott a helyszínen.

17 órától a program a Kónya Ádám Művelődési Házban folytatódott a Visky Árpád Amatőr Színjátszó Társulat előadásával, 19 órától pedig filmvetítésre került sor.
 

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.