hu
 
Vasárnap, 2024. Május 19.

Kilencnapos Szent György Napok

2012.03.04

Egy nappal bővül a 21. Szent György Napok kulturális hete. A programsorozatot hagyományosan megnyitó hangverseny idén nem vasárnap, hanem már szombaton lesz. Újdonság még, hogy a rendezvény helyet ad a népszerű Háromszéki Diákegyüttesek Találkozójának is, amely külön esemény ugyan, ebben az évben a Szent György Napok keretében szervezik meg az Erdélyi Magyar Ifjak. Dancs Zsolt programigazgató és Grubisics Levente fesztiváligazgató ismét néhány nevet jelentett be, akik a kulturális hét színházi programjait, illetve a Szabadság-téri színpad koncertjeit gyarapítják.


Nulladik nap

Kellő „hangleütéssel” startol április 21-én, szombaton 19 órakor a 21. Szent György Napok. Az idei nyitó hangversenyt a Csíki Kamarazenekar, a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kórus és a Georgius zenekar adja, Sebestyén Lázár Enikő, Mocanu Erika, Szilágyi Zsolt és Sándor Árpád szólisták közreműködésével. A nyitó hangverseny a Krisztus Király templomban lesz, Steffen Schlandt karmester vezetésével.


Csütörtök a diákzenekaroké

Véletlen, ám szerencsés egybeesésnek köszönhetően, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezőcsapata idén a Szent György Napok kulturális hetének utolsó, csütörtöki napján szervezi meg a 4. Háromszéki Diákegyüttesek Találkozóját (HDT). Nemes Előd ötletgazda elmondta, hogy tíz éves kihagyás után 2009-ben indították újra a HDT-t, amely már a kilencvenes évektől egy márkanévnek számított. A fiatal diákegyüttesek bemutatkozása majdnem 2000 nézőt vonzott tavaly is a nézőtérre, idén ennél jóval több résztvevőre számítanak, hiszen szabad téren és teljesen ingyenesen tekinthető meg a nagysikerű találkozó. A zenekarok részéről akkora az érdeklődés, hogy már előválogatást is kell tartani, ezért az, ha egy csapatnak van fotója, logója, esetleg bemutatkozó cikke is, többletpontnak számít, és egy lépéssel előbbre tolja a zenekart az élő bemutatkozás felé. Természetesen a közönséget is bevonják a versenybe, így a legnépszerűbb csapat is bekerül a végső hét közé, akik fel is lépnek majd a Szent György-téri nagyszínpadon. Mihály István, az EMI jelenlegi elnöke bejelentette: a HDT április 25-én, csütörtökön 15 órától kezdődik, a nyertes zenekar pedig 20 órától koncertezik. Az esemény sztárvendége a Kalapács együttes lesz, akik egy best of Pokolgép produkcióval készülnek. Részletek a programról a www.sepsi.ro vagy a www.emihirek.ro honlapokon érhetők el, itt található a kitöltendő űrlap is, amit a emihirek@yahoo.com-ra kell beküldeni április 4-ig.

Gyerekek fókuszban

A Szent György Napok minden évben nagy hangsúlyt fektet a gyerekprogramokra is. Azért, hogy a legkisebbeknek is felejthetetlen legyen a városnap, a gyerekzenei műfaj leghíresebb együttese lesz a vendég, az Alma Együttes. Az együttes a televíziós gyerekműsorok legnagyobb sztárja, szülinapos daluk ötmillió letöltést számlál a Youtube videóportálon. A koncertet április 23-án, hétfőn, 10-től az óvodásoknak, 13 órától a kisiskolásoknak adják elő a Krisztus Király templomban – tájékoztatott Grubisics Levente fesztiváligazgató.

A kulturális hét további előadásai sepsiszentgyörgyi illetve erdélyi vonatkozásúak. A Szent György Napok vendége lesz a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkciója, a Bányavirág. Ez az előadás kedden, április 24-én, 19 és 21.30-tól tekinthető meg. Szerdán a magyarországi Honvéd Színház hoz egy darabot, a sepsiszentgyörgyi Zakariás Zalán rendezésében. Az előadás címe Arab éjszaka, 18 és 20.30-tól lesz megtekinthető. Az előadásokra hétfőtől, március 5-től lehet jegyeket vásárolni a Kulturális Szervezőirodában.

A komolyzene rajongóiról sem feledkeztünk meg – folytatta Grubisics. Egy egészen különleges produkció lesz hallható a városnapokon: egy gamba négyes, This merry pleasant spring címmel. A gamba egy Svájcban, Bazelben elterjedt húros hangszer, a cselló őse.


Utcabáli hangulat és karnevál

Az Irigy Hónaljmirigy, a Holdviola, a Taxi és a Cry Free – Deep Purple’s Favourite Tribute Band színesítik a Szabadság-téri színpad programját. Fontos szempont volt idén, hogy valamilyen módon hangsúlyt fektessünk azokra, akik elszármaztak, de máshol jelentős sikereket értek el – emelte ki Dancs Zsolt programigazgató. A Taxi együttes így kapott meghívást idén, hiszen basszusgitárosa, Kerezsi Csongor sepsiszentgyörgyi. A Taxi, emellett, a román zeneipar egyik legkedveltebb bandája, dalaik igényesek, minden korosztálynak és rétegnek szólnak. A Taxi szombaton, április 28-án 19 órától koncertezik.

Jönnek a humor nagyágyúi is. Az Irigy Hónaljmirigy teljes felállásban, élőzenekari formában adja elő legsikeresebb paródiáit, és azt szeretnék, hogy ne csak ők viseljenek jelmezt a fellépés alatt, hanem a közönség is! Az lenne az igazi hangulat, ha minél többen maskarában jönnének el a koncertre – tette hozzá Dancs Zsolt. A fellépés pénteken, április 27-én lesz, 20.30-tól.

A 21. Szent György Napok további fellépői közé tartozik a magyarországi Cry Free, amelyet a legendás Deep Purple kedvenc cover-zenekaraként ismer el. A zenakar feldolgozásokat játszik, úgy zenélnek, mint „őseik” aranykorukban. Jon Lord-ot, a Deep Purple orgonista-zongoristáját a Cry Free kísérte világkörüli turnéján. A koncertre szombaton, április 28-án15 órától kerül sor.
A magyar népzenére alapuló dalokat játszó Holdviola együttes biztosítja a vasárnapi hangulatot, ők 19 órától koncerteznek.

A nemzetközi felhozatal idei képviselője a közkedvelt zenét játszó, világszerte elismert Boban és Marko Markovic vezette zenekar. A Boban&Marko Markovic Orchestra Emir Kusturica filmrendező kedvencei közé tartozik, többször felkérte őket, hogy írjanak zenét filmjeihez. Tulajdonképpen ez hozta meg Boban, majd később Marko számára az igazi hírnevet. A rézfúvósokból álló, 12 tagú zenekar igazi utcabáli hangulatot fog teremteni szombaton, április 28-án 23 órától.

A 21. Szent György Napok teljes programja hamarosan elérhető a www.sepsi.ro honlapon.


Fotó: Henning János
 

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.