hu
 
Vasárnap, 2024. Május 19.

Komoly fejlesztések előtt áll Sepsiszentgyörgy

2012.01.06

Dolgos év elé néz a megyeszékhely önkormányzata, ugyanis folytatódnak a már elkezdett fejlesztési, korszerűsítési munkálatok, illetve elkezdődik több projekt gyakorlatba ültetése. Hogy mire számíthatunk a közeljövőben ezen a téren, arról Czimbalmos Csaba városmenedzsert kérdeztük.

– Melyek a legjelentősebb városfejlesztési projektek az idei évben?
– Elsősorban sok megyeszékhelyi utca korszerűsítésének elkezdése várható tavasztól, egyrészt az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól felvett hitelből több mint húsz utcában indul a munka, illetve az integrált városfejlesztési terv keretében elnyert támogatásból is korszerűsítünk, és szintén utcafelújításra érkezik támogatás a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumtól. Emellett természetesen folytatódik egy hosszabb ideje elkezdett projekt is, a Tamási Áron Színház stúdiótermének építése, kialakítása, amelynek idén el kell készülnie, illetve ehhez kötődik a városmag korszerűsítése, a sétálóutca kialakítása, amely összeköti a Szabadság teret a Sugás áruház előtti térrel. És ott van természetesen a Mihai Viteazul tér munkálatainak lezárása, amely a jelen állás szerint az év végéig megtörténik. Ugyanakkor több helyen is elkezdődik a zöldövezetek kialakítása, így a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött is.

– Az utcák korszerűsítéséhez kapcsolódóan, a városközpont egyik forgalmas részének tekinthető Olt utca felújítása is kezdetét veszi idén. Mi a helyzet ezen a téren, illetve milyen forgalmi változások várhatók?
– Az Olt utca közművesítése jelen pillanatban közbeszerzési eljárás alatt van, és reményeink szerint az év végéig a munkálatokkal annyira haladunk, hogy az úttestre felkerülhet az első két aszfaltréteg, bár ebben az esetben még korai lenne biztosat állítani. Ami a forgalomváltozásokat illeti, több, a városközponthoz közeli, párhuzamos utca várhatóan egyirányúvá válik a forgalom könnyítése érdekében, de erről még egyeztetnünk kell a szakértőkkel.

– Említette a Mihai Viteazul teret. A közelmúltban elhangzott, hogy megközelítőleg hetven százaléknál tart a korszerűsítés, viszont a sietség miatt minőségi gondok merültek fel. A beruházó kijavítja ezeket? Bízhatunk abban, hogy év végére befejeződnek a munkálatok?
– A minőségi problémák egy részét már rendezték, és közben kiderült, hogy a vállalatnak le kell cserélnie a csapatot, amellyel eddig dolgozott. Vállalásuk szerint tavaszig kijavítják az összes hibát. A befejezésre valós esély mutatkozik, ugyanis az önkormányzat is elő tudja teremteni a szükséges összeget, és minisztériumi segítséget is ígértek.

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.