hu
 
Vasárnap, 2024. Május 05.

Sepsiszentgyörgy a Székely Vágta győztese

2011.09.21

Nemzeti Vágta összefoglaló

Kétségkívül szerencsésnek mondhatjuk a Nemzeti Vágta szervezőcsapatát, hiszen szeptember közepén is verőfényes napsütésben és nyári melegben zajlott le az ötnapos rendezvény, több tízezer nézővel a budapesti Hősök terén, valamint több millió tévénézővel a képernyők előtt.

A látványos futamokon kívül itt került sor a Nemzeti Vágta egyetlen határon túli előfutamának, a Székely Vágtának a döntőjére is, amelyet július 30-án elmosott az eső. A legjobb időt vágtázó lovas vihette haza a Székely Vágta kupáját, amelynek ünnepélyes átadására a Hősök terén került sor, szeptember 17-én, szombaton.

Bagoly Szabolcs, Sepsiszentgyörgy képviselője emelhette a magasba a Székely Vágta győztesének járó kupát. Szabolcs és lova, Samir futották a legjobb időt a Nemzeti Vágtára kijutott négy székelyföldi település képviselői közül. A Nemzeti Vágtán amúgy az első előfutamban futottak, ahol a negyedik helyen végeztek. Bagoly Szabolcs a kőröspataki Kálnoky lovarda versenyzője és lovasedzője, ahol több fiatal tanítványa is van, akik természetesen mind neki szurkoltak a budapesti megmérettetésen. Mivel nagyon maximalista, nem volt elégedett a Nemzeti Vágtán való szereplésével, szeretett volna a középfutamokba bejutni, de így is nagyon örül annak, hogy a Székely Vágtának ő lett a nyertese. A középfutamokba illetve döntőbe jutás azért volt esélytelen, mert csak azoknak a lovasoknak volt esélye erre, akik angol telivérekkel indultak.
A Székely Vágta második helyezettje Székelyudvarhely lett, Ambrus Szabolccsal és Flamingó lovával, a harmadik legjobb időt futó Illyefalva képviselője, Filep Marót Levente, őt követte Ifj. Bihari Béla, a kálnoki versenyző.

A Székely Vágta, mint a Nemzeti Vágta egyetlen határon túli előfutama rendkívül nagy publicitást kapott a budapesti futamon, a Nemzeti Vágta tulajdonosai többször kiemelték, hogy nagyon büszkék arra, hogy Székelyföldön is megvalósult ez az esemény, mert a „nemzeti” szó így kapott igazi értelmet.

A Nemzeti Vágtán részt vett Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, és a Székely Vágta teljes szervezőcsapata.

A Nemzeti Vágta összefoglalója

Vasárnap este ért véget a magyar városok és falvak ünnepe, az immáron negyedik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta. A budapesti Hősök terén a Bajai Kistérség település versenyzője, Molnár Gyöngyi emelhette magasba a bajnoki cím dicsőségének vándordíját, a Nemzeti Vágta ’48-as huszárszablyát. A bajnoki cím mellett ő vihette haza nevezőjének a 10 millió forintos fődíjat. A második helyet Almáskeresztúr, a harmadik helyet pedig Siófok szerezte meg. Az ötnapos országimázs-fesztiválon 150 000 feletti látogató szórakozott a színes programokon.

Hatalmas sikert aratott az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mindegyike megmutatta ínycsiklandó ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az 56-osok terén felállított Országkonyhában, illetve Bor- és Pálinkálinkafaluban minden ínyenc kedvére válogathatott a kulináris élvezetek tárházából.

A vasárnap esti Döntőbe jutott legjobb települések izgalmas küzdelemében végül a Bajai Kistérséget képviselő Molnár Gyöngyi vágtatott át elsőként a célvonalon, Malőr nyergében. A második helyen az almáskeresztúri képviselő Budinszki Barbara végzett Nama nevű lován, a harmadik helyezést pedig Szilágyi Orsolya Siófok színében szerezte meg, lova Jolly Good nyergében. Molnár Gyöngyi a tavalyi Nemzeti Vágtán 2. helyezéssel ért célba. Idei győzelme után sírva nyilatkozta, hogy mennyire boldog, és bízik abban, hogy két gyermeke büszke most rá.


Fotó: www.vagta.hu

A magyar városok és falvak  ünnepének történetében másodszor elevenedett meg, a Kocs községben nagy múltra visszatekintő versenye, a kocsitolás. A község legjobbjai sportolókból és művészekből álló csapatot hívtak ki. A Klausmann Viktor élő kommentálásával kísért Paksi Atomerőmű Kocsitoló versenyt végül Kucsera Gábor, Katus Attila, Bárdosi Sándor, Kotmann György, Kiss Gergely, Atom Anti részvételével, a sportolók csapata nyerte.

Idén új sportág is született a Hősök terén. Az MVM-Trade Fogatvágta Sztárfutamában, melyben erre a versenypályára tervezett speciális fogatkocsik versenyeztek, Keresztes Ildikó, Rékasi Károly, Pataky Attila és Piroch Gábor csapott a lovak közé. A csöppet sem veszélytelen küzdelemben végül Keresztes Ildikó nyert, Lázár Zoltán többszörös fogathajtó bajnok segítségével.

 

A Nemzeti Vágta Döntőjének napján, az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamának hazai hírességei, Trokán Nóra, Szöllőssi Györgyi, Hajas László, Kaszás Géza és Kunkli Tivadar álltak a rajtszalaghoz. Idén Hajas László óriási hajrával nyerte meg a versenyt. Ezzel nagy álma vált valóra. 100.000 forintos nyereményét a Tűzoltó utcai Gyermekklinika megsegítésére ajánlotta fel.

 

Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség és a Nemzeti Vágta elnöke örömmel számolt be arról, hogy a 13 sikeres vidéki, és egy határontúli előfutam megrendezésével, immáron 12 hetes országos rendezvénysorozattá bővült a Nemzeti Vágta, amelyet hatalmas médiaérdeklődés kísért. „Nagyon boldog vagyok. Elmondhatatlan mindaz, amit a Vágta stáb véghezvitt. A rekord látogatói szám is bizonyítja, hogy, amit megálmodtunk azt szereti a közönség. Teljesült eredeti elképzelésünk, hogy a rendezvény hidat építsen a magyarok között, hogy a Nemzeti Vágta az összefogásról és ne a széthúzásról szóljon.“ – mondta a Döntő utáni pillanatokban Lázár Vilmos.

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással