hu
 
Hétfő, 2024. Május 06.

Hagyományos kirakodóvásár - PROGRAM

2011.09.21

„A búcsúk Székelyföldön nemcsak vallási, hanem barátságos összejövetelek, vendégeskedés ünnepei is... Midőn valamely faluban búcsú van, összeseregel oda a vidék összes papsága, össze a vidék egész népsége, odagyűlnek a kedvderítő zenészek, oda a vidék szerencsétlen nyomorékjai, koldusai.”  (Orbán Balázs)...
 

PROGRAM

Szombat - szeptember 24.

Színpadi koncertek


10:30    Antal Árpád András polgármester megnyitja a vásárt
11:10    Ségercz Ferenc és barátai gyermekműsor (Sepsiszentgyörgy)
17:00    Ségercz Ferenc és barátai – meghívott: Ana-Cristina Leonte (Bukarest)
19:00    Szászcsávási zenekar
21:00    Nikola Parov Quartet és Herczku Ágnes (Budapest)

Más helyszínek

10:00-18:00    Mesebarangolás – Játékos mesekalandok Mátyás király udvarában / Erzsébet parkban
11:00-16:00    Honfoglaló – tudáspróba / a sokadalomban
22:00    Táncház a Lajtha László teremben. Zenél a Harmadik zenekar, a Folker együttes, valamint a Szászcsávási zenekar.


Vasárnap - szeptember 25.

Színpadi koncertek

11:00    Folker zenekar – gyermektáncház (Sepsiszentgyörgy)
17:00    István Ildikó és barátai (Sepsiszentgyörgy)
19:00    Nemez zenekar (Sepsiszentgyörgy)
21:00    Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band (Budapest)

Más helyszínek

12:00    Benedek Elek: Szegény ember királysága – vásári bábjáték, Cimborák Bábszínház / Erzsébet park, 1848-as emlékmű
13:30    Minestrone Band – zöldség-hangszer készítés és koncert / a sokadalomban
10:00-15:00    VI. Tökfesztivál a Gyermekek Palotája és a 14. Dr. Kováts Sándor cserkészcsapat szervezésében / a sokadalomban
18:00    Utcaszínház: Ex libris, írta és rendezte: Mihai Malaimare – Masca Színház (Bukarest) / Erzsébet park
19:00    Utcaszínház: Pierrot lunatecul, írta és rendezte: Mihai Malaimare – Masca Színház (Bukarest) / Erzsébet park

Állandó programok - szeptember 24-25.

10:00-19:00    Kézművesvásár
10:00-19:00    Terményvásár
10:00-23:00    Vásári csárda
11:00-18:00     Garasos vásárok játékok és mesterség-bemutatók
11:00-16:00    Guzsalyas játszóház


Népi kézművesvásár

Az ország minden sarkából érkező népi mesterek – fafaragók, szövőnők, bútorfestők, fazekasok, szűcsök, tímárok, kádárok, pogácsások stb. – kínálják cifra portékáikat a vásárban. Itt beszerezhető minden, ami a háztájon hiányzik: fajátékok és rongybabák, míves cserépedények, hímzett párnahajak, szerszámok, szépen szóló hangszerek, szőnyegek, merített papír, vásári csecsbecsék és megannyi más tetszetős portéka.
A kézműves vásárban lesz a helye a mesterség-bemutatóknak, ahol az érdeklődők is kipróbálhatják a kézügyességüket, rátermettségüket.  A játékba bekapcsolódni vágyó személyeket, a kézművesek, egyszerű feladatok elvégzésére sarkallják, például a vállalkozó szellemű kíváncsiskodók befejeznek egy előkészített tárgyat vagy teljesítenek egy egyszerű kézművességi feladatot.  Mindkét esetben a feladatot elvégző ügyes és fürge kezű személy megtarthatja az elkészített tárgyat. Amennyiben a mester utasításait pontosan követte és munkája annak megelégedésére volt, vásári pénzt is kap jutalomként, amit majd beválthat a vásári boltban.

Terményvásár

A kézművesek közt elvegyülve helybéli, környékbéli gazdák kínálják szebbnél szebb és ízletesebbnél ízletesebb árujuk. Olyan hagyományos termékek kerülnek a pultokra mint a házias húskészítmények, befőttek, tejtermékek, metélt, vadhúsok, mézeskalács vagy házi csokoládé.  Az eltevések időszakában nem hiányozhat a friss zöldség, a frissen sajtolt almalé. Ki nem töltötte fel éléskamráját,  itt bizonyosan talál mindent, mi szem-szájnak ingere.
A terményvásárt a Tega Rt. támogatja.

Vásári csárda

A vásárokban a megszokott pecsenyesütés, kürtőskalács- és lángos sütés mellett különbnél különb ínyencfalatokat szolgálnak fel a vásári csárdában. A város legrátermettebb szakácsai és kuktái vigyázzák a kondérokat, s titkos receptek szerint elfelejtett ízeket varázsolnak terítékre. Meg lehet kóstolni a túrós csuszát, a káposztalékását, de lesz kemencés csülök hamuba sült pogácsával és töltött káposzta is. Óriásüstökben rotyog a babgulyás és a pörkölt, a tűz fölött meg pácolt pecsenyék sülnek ropogósra. A kiadós ebédet pedig házi szörpökkel, habos sörrel, jó borral és finom vásári csemegékkel illik elnyomtatni.
A vásári csárda működtetője a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó-ipari Egységek Szövetsége.

Mesebarangolás

A hagyományos kirakodóvásár első napján, a Regös Egyesület és a Cimborák Bábszínház, 9-13 éves gyerekeknek, élményszerű Mesebarangolást kínál.  A vállalkozó kedvű gyerekek, 10 fős csapatokat alkotva játszodják végig az alkalomhoz illő Mátyás király és a székely ember leánya című mese stációit.
A foglalkozás során egyéni és csapatépítő feladatok kapcsán a gyerekek bátorságát, ügyességét és kreativitását tesszük próbára. Az élményszerű barangolás személyiségfejlesztő hatása mellett, a gyerekek képzelőerejét serkenti, a bátorságpróbák segítségével önbizalmuk fejlődik, együttműködési készségük javul.
A mesebarangolás, szeptember 24-én (szombaton), az Erzsébet park területén
zajlik 10-18 óra között, másfél óránként (kezdési időpontok: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00, 17.30).

Garasos játékok

A vásárban néphagyományokból és népi játékokból ihletődött feladatok, foglalkozások és játékok várnak a kicsikre és nagyokra egyaránt. Alkalmuk lesz rongybabát vagy diópörgentyűt készíteni, fazekalni, bútorfestést gyakorolni, faragni, hímezni, ügyességi versenyekben részt venni és próbára tenni tudásuk, rátermettségük. A játékban jeleskedők vásári pénzt kapnak jutalmul, amit az 550 éve város Sepsiszentgyörgy rendezvénysorozathoz kapcsolódó nyereménytárgyakra és szolgáltatásokra válthatják át a vásári boltban.

Tökfesztivál

A kirakodóvásár színfoltja a már hagyományossá vált tökfesztivál, ahol fellelhető minden, ami a tökökhöz kapcsolódik. Kiállítják a legszebb és a legcsúnyább, a legkerekebb és a legesleg girbe-gurbább terményeket. A kiállítók kóstolóba hoznak tökkülönlegességeket, és megosztják a recepteket az érdeklődőkkel, majd elkezdődik a töklámpáskészítés. A vasárnap 10 és 18 óra közt zajló fesztivál szervezője a Gyermekek Palotája és a 14. Dr. Kováts Sándor cserkészcsapat.

Honfoglaló – tudáspróba

Játszva ismerd meg Erdélyt, Háromszéket, Sepsiszentgyörgyöt tudj meg minél többet az önkéntességről és az Erdélyi Magyar Ifjakról!
Az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett elő honfoglaló játék a kirakodóvásár keretében szombaton zajlik 11 és 16 óra között. A játékra 3-4 fős csapatok jelentkezhetnek, hogy ellenőrizzék és bővítsék tudásuk, meg hogy értékes vásári garasokat gyűjtsenek. Az a csapat, amely helyesen fejti meg a feladott kérdést, elfoglalja Sepsiszentgyörgy valamely negyedét, így bizonyítva a bátorságát és tudását, a játék végén a város meghódítója jutalomba részesül.


Szervező: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Társszervezők:
Kovászna Megyei Művelődési Központ, Mukkk Kulturális és Ifjúsági Egyesület

Partnerek: Amigo&Intercost, Caritas, Erdélyi Magyar Ifjak, Guzsalyas Alapítvány, Háromszék Táncegyüttes, Helyi Rendőrség, Regös Egyesület, SVESZ, Tega Rt.

Médiapartnerek: Székely Hírmondó, Háromszék, Friss FM, Sláger Rádió, Sepsi Rádió, Székelyhon, Mesagerul de Covasna
 

\"\"

\"\"

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással