hu
 
Péntek, 2024. Május 17.

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok

2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

A Bagossy Brothers Company zárókoncertjén, még a legmértéktartóbb becslések szerint is legalább 18 ezren vettek részt, de a többi helyszín is igen népszerű volt. 

A gyermekvárosban például több mint kétezer gyerek igényelt pecsételőkártyát, és ebbe nem tartoznak bele a kicsik, akik nem kaptak ilyet.

A Borudvarban hét pincészet és szaküzlet mellett egy pálinkafőző és egy sajtkészítő kínálta a termékeit – fogyott is rendesen. Becslések szerint nyolcezer ember fordult meg, akik, csak pizzából, több nyolcszázát fogyasztottak el. A műsornak megfelelően kilenc együttes lépett fel, késést nem regisztráltak. 

A közösségi színpadon 26 csoport lépett fel, a nézőtér folyamatosan tele volt.

A lacikonyhák csaknem 34 ezer miccset, valamint mintegy 15 ezer poharas és nyolcezer dobozos sört adtak el. 

Az Ifjúság bázisán, a nappali tevékenységeket, műhelyfoglalkozásokat, közönségtalálkozókat, valamint az esti bulikat is beleszámítva, mintegy 1800 fiatal fordult meg. 

Knop Ildikó arról számolt be, hogy a program 185 pontja közül egy maradt el: az M Stúdió tűzshow-jára a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem kerülhetett sor. A kulturális hét negyven előadása közül egy stúdiótermi produkciónál maradtak helyek, a többi gyakorlatilag teltházzal futott. A Szent György Napok főszervezője köszönetét fejezte ki a fellépőknek és a közönségnek, hogy ismét sikerült Erdély nem csak legnagyobb, hanem legcivilizáltabb városünnepét megtartani. Elmondta: jelentősen csökkent a hulladékmennyiség azáltal, hogy a kereskedők és a közönség egyaránt, fegyelmezetten betartották az újrahasználható poharakra vonatkozó előírásokat. A város egyébként 21 ezer poharat „tolt be” a vásárba, amelyeket többször kimostak és visszaforgattak. A #Sepsi feliratos poharak több mint egynegyedét nem váltották vissza, vélhetően szuvenírként megtartották a felhasználók. 

A városnap sikerén mintegy 250 személy dolgozott, köztük 150 önkéntes.

A Szent György Napokat Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Kónya Ádám Művelődési ház, és a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány szervezte. Főtámogatók Ciuc és Pepsi.

 A 32. Szent György Napok szervezése elkezdődött. Tervezett időpont 2025. április 24-május 4.

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.