hu
 
Szerda, 2024. Május 29.

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok

2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

A Bagossy Brothers Company zárókoncertjén, még a legmértéktartóbb becslések szerint is legalább 18 ezren vettek részt, de a többi helyszín is igen népszerű volt. 

A gyermekvárosban például több mint kétezer gyerek igényelt pecsételőkártyát, és ebbe nem tartoznak bele a kicsik, akik nem kaptak ilyet.

A Borudvarban hét pincészet és szaküzlet mellett egy pálinkafőző és egy sajtkészítő kínálta a termékeit – fogyott is rendesen. Becslések szerint nyolcezer ember fordult meg, akik, csak pizzából, több nyolcszázát fogyasztottak el. A műsornak megfelelően kilenc együttes lépett fel, késést nem regisztráltak. 

A közösségi színpadon 26 csoport lépett fel, a nézőtér folyamatosan tele volt.

A lacikonyhák csaknem 34 ezer miccset, valamint mintegy 15 ezer poharas és nyolcezer dobozos sört adtak el. 

Az Ifjúság bázisán, a nappali tevékenységeket, műhelyfoglalkozásokat, közönségtalálkozókat, valamint az esti bulikat is beleszámítva, mintegy 1800 fiatal fordult meg. 

Knop Ildikó arról számolt be, hogy a program 185 pontja közül egy maradt el: az M Stúdió tűzshow-jára a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem kerülhetett sor. A kulturális hét negyven előadása közül egy stúdiótermi produkciónál maradtak helyek, a többi gyakorlatilag teltházzal futott. A Szent György Napok főszervezője köszönetét fejezte ki a fellépőknek és a közönségnek, hogy ismét sikerült Erdély nem csak legnagyobb, hanem legcivilizáltabb városünnepét megtartani. Elmondta: jelentősen csökkent a hulladékmennyiség azáltal, hogy a kereskedők és a közönség egyaránt, fegyelmezetten betartották az újrahasználható poharakra vonatkozó előírásokat. A város egyébként 21 ezer poharat „tolt be” a vásárba, amelyeket többször kimostak és visszaforgattak. A #Sepsi feliratos poharak több mint egynegyedét nem váltották vissza, vélhetően szuvenírként megtartották a felhasználók. 

A városnap sikerén mintegy 250 személy dolgozott, köztük 150 önkéntes.

A Szent György Napokat Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Kónya Ádám Művelődési ház, és a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány szervezte. Főtámogatók Ciuc és Pepsi.

 A 32. Szent György Napok szervezése elkezdődött. Tervezett időpont 2025. április 24-május 4.

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszakma
2024.05.28

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között!

Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön
2024.05.28

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy Főterét és az Erzsébet parkot. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű programkínálattal, tevékenységekkel, játékokkal és koncertekkel várják a kicsi és nagy gyermekeket a városközpontba.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Szombaton, május 25-én nyitva lesz a Közpénzügyi Igazgatóság Sepsiszentgyörgyön
2024.05.23

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy 2024. május 25-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között nyitva tart a hivatal adóbegyűjtő pénztára.

Célzottan keresik a kóbor ebeket   
2024.05.23

Május 27-től, hétfőtől a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat.