hu
 
Péntek, 2021. Április 23.

Megnyílt a Sepsi TeleTár

2021.02.25

A Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület február 23-án nyitotta meg a Sepsi TeleTárat. A Kriza János és Bánki Donát utca sarkán található épületet Sepsiszentgyörgy Önkormányzata újíttatta fel és bocsátotta az intézmény rendelkezésére, mely a hírközlés történetébe nyújt betekintést és a Székelyföldön elérhető hírközlési eszközöket hivatott átmenteni az utókor számára.

A jelenlegi kiállítás Csáky Ernő mérnök-tanár adományára épül és több mint 3 500 különböző technikai eszközt foglal magába, köztük egy Puskás Tivadar-féle telefonközpontot, a táv- és hírközlés különböző eszközeit, detektoros rádiókat, lámpás televíziókat.

A TeleTár célja, hogy látványos és közérthető módon szemléltesse a természet és a fizika törvényeit, hogy élménnyé tegye a tapasztalati úton történő tanulást.

A TeleTár egy bemutató-, egy gyakorló- és egy könyvtárteremből áll. A bemutatóteremben lehetőség van a tárgyak kézbevételére, kipróbálására, a gyakorlóteremben elektronikai tanfolyamokat indítanak, illetve a különböző kiscsoportos előadásoknak, tudományos filmek vetítésének vagy más műszaki tevékenységek szervezésének ad otthont. A könyvtárteremben szakkönyvgyűjtemény áll az érdeklődők rendelkezésére, itt tárolják és digitalizálják az egykori városi televízió (STV) még meglévő archívumát, régi lemezek, audio- és videokazetták hallgathatók, nézhetők.

Az intézmény hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 9-13 óráig, csütörtökön pedig 9-18 óráig látogatható, de igény szerint előzetes egyeztetés alapján hétvégén is kinyit. Bővebb információk a www.teletar.ro oldalon érhetőek el.

A bútorzaton és felszerelésen kívül Sepsiszentgyörgy Önkormányzata két éven keresztül havi 5 000 lejjel támogatja az intézmény működését.

Közel 2 000 szabad hely van a koronavírus elleni oltásra Sepsiszentgyörgyön
2021.04.22

Sepsiszentgyörgy polgármestere felhívja a lakosok figyelmét, hogy azok, akik szeretnék beoltatatni magukat a koronavírus ellen, megtehetik, hiszen jelenleg vannak szabad helyek a város oltóközpontjaiban.

Zajlanak a sepsiszentgyörgyi tanintézmények felújítási munkálatai
2021.04.22

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata jelentős összeget fordít az oktatási infrastruktúra minőségének javítására, a bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztésére és felújítására.

Szent György napi áldás és Pro Urbe díjátadás
2021.04.21

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház Szent György napi áldással és Pro Urbe díjátadással ünnepel április 24-én, szombaton 16 órai kezdettel a  Krisztus Király római katolikus templomban. Az eseményen közreműködnek Szőcs Botond zongoraművész és meghívottai, az áldást Ft. Dávid György plébános mondja.

A mi városunk, a mi felelősségünk! Tavaszi nagytakarítás a Föld napján
2021.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egész évben különös figyelmet szentel a város parkjainak, zöldövezeteinek és közterületeinek a karbantartására. A Föld napja alkalmából tavaszi nagytakarításra kéri fel a lakókat, hogy ők is járuljanak hozzá a környezetük tisztán tartásához.

Beruházások a sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség felszereltségének és infrastruktúrájának fejlesztése érdekében
2021.04.16

A mi városunk, a mi felelősségünk! tematikus sajtótájékoztató sorozat keretében Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Hadnagy István, a Helyi Rendőrség vezetője ismertették a közbiztonság mértékének a növekedését a megyeszékhelyen és a Helyi Rendőrség felszereltségének fejlesztésére vonatkozó terveket.