hu
 
Péntek, 2024. Március 01.

Kutatás készült Sepsiszentgyörgy leszakadt városi övezeteiről

2023.10.23

A Sepsi Helyi Akciócsoport a második Fejlesztési Terv kidolgozásán dolgozik

Az őrkői, szépmezői és Csíki negyedi városrészekben élő lakók bevonásával készítettek kutatást augusztusban és szeptemberben a Sepsi Helyi Akciócsoport felkérésére a második Fejlesztési Terv kidolgozásának részeként, amelynek célja, hogy az említett övezetek lakóinak életminőségén javítson. A tanulmány eredményeit sajtóértekezlet keretében mutatták be Antal Árpád András polgármester, Tóth Birtan Csaba alpolgármester és a GÁL Sepsi Helyi Akciócsoport képviselőinek jelenlétében Sólyom Andrea és Kiss Tamás szociológusok.

2018 és 2023 között a Sepsi Helyi Akciócsoport egy olyan fejlesztési terv megvalósításán dolgozott, amely a sepsiszentgyörgyi leszakadt városi övezetek lakóinak életminőségén igyekezett javítani. Jelenleg a második Fejlesztési Terv kidolgozása zajlik, a tanulmány ennek részeként készült. 

A kutatás során minden háztartást felkerestek az említett övezetekben. Az Őrkő negyedben 1620 személy lakik, körülbelül 200 személlyel kevesebben, mint tív évvel ezelőtt, ami főként a nemzetközi migrációnak, a külföldi munkavállalásnak és kisebb mértékű gyermekvállalásnak köszönhető. A Csíki negyedben több mint 3600, míg Szépmezőn 300 személy él. A három övezet lakosságának száma, a város összlakosságának 11 százalékát teszi ki. 

A jelen kutatás adatait, egy 2013-ban készült, akkor csak Őrkőre vonatkozó tanulmány eredményeivel hasonlították össze. Ezek értelmében az Őrkőn pozitív változások figyelhetők meg a lakhatás területén. Növekedett azoknak a háztartásoknak a száma, ahová be van vezetve az áram, és rá vannak csatlakozva a vízhálózatra. Több személynek van autója és lova, és különböző háztartási gépei, mint tíz évvel ezelőtt. Többen állnak alkalmazásban, ugyanakkor többen vállalnak munkát külföldön. Jelenleg kevesebben kapnak szociális támogatást, azonban csökkent azoknak a száma, akik egészségügyi biztosítással rendelkeznek. Az is megfigyelhető, hogy az iskolázottság szintje nem növekedett az elmúlt években, ennek okai összetettek. 

A kutatás során a lakók által megfogalmazott problémákra, igényekre is igyekeztek fényt deríteni. Kiderült, hogy a Csíki negyedben élők a legelégedetlenebbek a lakókörnyezetükkel, főként a közbiztonság hiánya miatt. Továbbá a tömbházak hőszigetelését, és a közösségi terek, parkok, játszóterek rendeltetésszerű használatát sorolták még a problémák közé. 

Az Őrkőn a kóborkutyák magas számát, a vandalizmust, és a szemetet emelték ki, ami elégedetlenséget okoz. Szépmezőn az aszfaltozott utcák, elérhetőbb közszállítás, orvosi ellátás, délutáni oktatás és más közintézmények hiányát sorolták fel a lakók. 

A Csíki negyedben élők úgy vélik, hogy a jövőben sem fog jó irányba változni a lakókörnyezetük alakulása, míg az őrkői és a szépmezői lakók optimistábbak a javulást mértékét illetően a környezetüket tekintve. 

Megoldásokat minden esetben részben infrastrukturális beruházások jelentenénenek, amelyeket az önkormányzat már az elmúlt években is eszközölt saját és európai uniós forrásokból is, a fejlesztéseket a jövőben is folytatja. Továbbá pedig olyan szolgáltatások bevezetése is szükséges, amelyek a közösségi tagjait segíti egy decensebb élet kialakítása érdekében.

A mi közös érdekünk ezeknek a városrészeknek a rendezése és a problémák megoldása” – mondta Antal Árpád András polgármester, továbbá hangsúlyozta, hogy a tanulmány mindenképpen hasznos a közpolitikák kitalálására, hiszen a dolgok jó irányba haladnak, ahol meg nem, ott meg kell nézni, hogy milyen területeken kell változtatni, hogyan lehet megoldásokat találni. 

A a Sepsi Helyi Akciócsoport a második Fejlesztési Terv kidolgozására készül, így a 2024-2029-es időszakban újabb 5,6 millió eurós támogatás elnyerésével tovább lehet folytatni az elkezdett munkát a város említett övezeteiben.

Edzőnek lenni hivatás
2024.02.22

A Királypingvinek Sportegyesülettel közösen működtetett Bevezetés a sportba programunknak köszönhetően  a gyerekek negyedikes korukig megismerkednek a különböző labdajátékok alapjaival, megtanulnak korcsolyázni és úszni. Interjúsorozatunk hatodik részében Bordás Noémi-Ágota kosárlabdaedzővel beszélgettünk.  

Tegye szebbé Ön is a lakónegyedi zöldövezetét!
2024.02.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatától 3 000 lej értékben lehet javakat igényelni

31. Szent György Napok  – mindannyiunk ünnepe
2024.02.14

Kézműves vásárral és gyermekvárossal, ifjúsági bázissal és utcazene fesztivállal, gazdag lacikonyha és street-food kínálattal, tombolával és tűzijátékkal, összesen mintegy 150 programmal készülnek a szervezők a 31. Szent György Napokra, amelyre április 23. és 28. között kerül sor.

Rongálás esetén forduljanak a Helyi Rendőrséghez
2024.02.14

Helyi határozat értelmében a szemetet tilos kiszedni a hulladéktárolóból, ezt 300–1000 lejig terjedő bírsággal büntetik, a hulladéktárolók rongálásáért 150-300 lejes büntetést szabnak ki.

Mutasd meg tehetséged és lépj fel a csoportoddal a Közösségi Színpadon!
2024.02.13

A 31. Szent György Napok idén is ingyenes fellépési lehetőséget kínál helyi iskoláknak, óvodáknak, különféle ifjúsági csoportok és együttesek számára a Közösségi Színpadon április 26-28. között.