hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Kutatás készült Sepsiszentgyörgy leszakadt városi övezeteiről

2023.10.23

A Sepsi Helyi Akciócsoport a második Fejlesztési Terv kidolgozásán dolgozik

Az őrkői, szépmezői és Csíki negyedi városrészekben élő lakók bevonásával készítettek kutatást augusztusban és szeptemberben a Sepsi Helyi Akciócsoport felkérésére a második Fejlesztési Terv kidolgozásának részeként, amelynek célja, hogy az említett övezetek lakóinak életminőségén javítson. A tanulmány eredményeit sajtóértekezlet keretében mutatták be Antal Árpád András polgármester, Tóth Birtan Csaba alpolgármester és a GÁL Sepsi Helyi Akciócsoport képviselőinek jelenlétében Sólyom Andrea és Kiss Tamás szociológusok.

2018 és 2023 között a Sepsi Helyi Akciócsoport egy olyan fejlesztési terv megvalósításán dolgozott, amely a sepsiszentgyörgyi leszakadt városi övezetek lakóinak életminőségén igyekezett javítani. Jelenleg a második Fejlesztési Terv kidolgozása zajlik, a tanulmány ennek részeként készült. 

A kutatás során minden háztartást felkerestek az említett övezetekben. Az Őrkő negyedben 1620 személy lakik, körülbelül 200 személlyel kevesebben, mint tív évvel ezelőtt, ami főként a nemzetközi migrációnak, a külföldi munkavállalásnak és kisebb mértékű gyermekvállalásnak köszönhető. A Csíki negyedben több mint 3600, míg Szépmezőn 300 személy él. A három övezet lakosságának száma, a város összlakosságának 11 százalékát teszi ki. 

A jelen kutatás adatait, egy 2013-ban készült, akkor csak Őrkőre vonatkozó tanulmány eredményeivel hasonlították össze. Ezek értelmében az Őrkőn pozitív változások figyelhetők meg a lakhatás területén. Növekedett azoknak a háztartásoknak a száma, ahová be van vezetve az áram, és rá vannak csatlakozva a vízhálózatra. Több személynek van autója és lova, és különböző háztartási gépei, mint tíz évvel ezelőtt. Többen állnak alkalmazásban, ugyanakkor többen vállalnak munkát külföldön. Jelenleg kevesebben kapnak szociális támogatást, azonban csökkent azoknak a száma, akik egészségügyi biztosítással rendelkeznek. Az is megfigyelhető, hogy az iskolázottság szintje nem növekedett az elmúlt években, ennek okai összetettek. 

A kutatás során a lakók által megfogalmazott problémákra, igényekre is igyekeztek fényt deríteni. Kiderült, hogy a Csíki negyedben élők a legelégedetlenebbek a lakókörnyezetükkel, főként a közbiztonság hiánya miatt. Továbbá a tömbházak hőszigetelését, és a közösségi terek, parkok, játszóterek rendeltetésszerű használatát sorolták még a problémák közé. 

Az Őrkőn a kóborkutyák magas számát, a vandalizmust, és a szemetet emelték ki, ami elégedetlenséget okoz. Szépmezőn az aszfaltozott utcák, elérhetőbb közszállítás, orvosi ellátás, délutáni oktatás és más közintézmények hiányát sorolták fel a lakók. 

A Csíki negyedben élők úgy vélik, hogy a jövőben sem fog jó irányba változni a lakókörnyezetük alakulása, míg az őrkői és a szépmezői lakók optimistábbak a javulást mértékét illetően a környezetüket tekintve. 

Megoldásokat minden esetben részben infrastrukturális beruházások jelentenénenek, amelyeket az önkormányzat már az elmúlt években is eszközölt saját és európai uniós forrásokból is, a fejlesztéseket a jövőben is folytatja. Továbbá pedig olyan szolgáltatások bevezetése is szükséges, amelyek a közösségi tagjait segíti egy decensebb élet kialakítása érdekében.

A mi közös érdekünk ezeknek a városrészeknek a rendezése és a problémák megoldása” – mondta Antal Árpád András polgármester, továbbá hangsúlyozta, hogy a tanulmány mindenképpen hasznos a közpolitikák kitalálására, hiszen a dolgok jó irányba haladnak, ahol meg nem, ott meg kell nézni, hogy milyen területeken kell változtatni, hogyan lehet megoldásokat találni. 

A a Sepsi Helyi Akciócsoport a második Fejlesztési Terv kidolgozására készül, így a 2024-2029-es időszakban újabb 5,6 millió eurós támogatás elnyerésével tovább lehet folytatni az elkezdett munkát a város említett övezeteiben.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.