hu
 
Szerda, 2024. Május 29.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon

2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

A helyi tanács igyekszik a legnagyobb mértékben csökkenteni a rendezvény ideje alatt termelt hulladékmennyiségét, a városnapok idei kiadásától kezdve az önkormányzat kizárólag újrahasználható poharakat biztosít a vásárlók és a kereskedők számára.

Ennek értelmében, a Borudvar kivételével, ahol eddig is üvegpoharakban szolgáltak fel, minden italt a ZĂ KUP-pal közösen készített, személyre szabott, újrahasználható pohárban szolgálnak fel. Ez egy olyan pohár, amely táskára, zsebre, nadrágszíjra, hátizsákra akasztható, könnyen hordozható egyik helyszínről a másikra.

A pohár használatához a következő néhány egyszerű szabályt kell figyelembe vennie:

  • amikor első italát kéri, 10 lej betéti díjat kell fizetnie a pohárért;
  • minden alkalommal, amikor új innivalót rendel, odaadja a régi poharat, és egy új, fertőtlenített pohárban kapja az új italát;
  • az esemény vagy a nap végén a poharat - ha nem szeretné megtartani – leadhatja a rendezvény területén, a Szabadság tér – Székely Nemzeti Múzeum tengely mentén telepített, hét, megjelölt visszaváltó pont egyikén (a Bertis Gold üzlettel szemben, a Tourinfo iroda előtt, a #SEPSI mellett, az Amigo üzlettel szemben, a Székely Nemzeti Múzeum előtt, a Dohánygyár udvarán + térkép, ha van hely) és visszakapja a befizetett díjat. Ne feledje, a poharat ép állapotban kell visszaadnia, nem lehet sáros, sérült, megkarcolt, összefirkált, stb.

Ezután Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának minden köztéri rendezvényén, például az őszi vagy a karácsonyi vásáron, ezekből a poharakból szolgálják fel a sört és a hosszú italokat. A röviditalokat és az ételeket lebomló csomagolásban kínálják a kereskedők.

A Szent György Napok szervezői már több éve figyelnek arra, hogy a kereskedők legkörnyezetbarát anyagokat használják mind az ételek, mind az italok felszolgálásához.

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszakma
2024.05.28

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között!

Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön
2024.05.28

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy Főterét és az Erzsébet parkot. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű programkínálattal, tevékenységekkel, játékokkal és koncertekkel várják a kicsi és nagy gyermekeket a városközpontba.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Szombaton, május 25-én nyitva lesz a Közpénzügyi Igazgatóság Sepsiszentgyörgyön
2024.05.23

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy 2024. május 25-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között nyitva tart a hivatal adóbegyűjtő pénztára.

Célzottan keresik a kóbor ebeket   
2024.05.23

Május 27-től, hétfőtől a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat.