hu
 
Szerda, 2024. Április 24.

Kibővíti a román-magyar nyelvtanulási programot Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

2022.08.17

A 35 év feletti lakók is jelentkezhetnek a programra

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén indította el a román-magyar nyelvtanulási programját, amelynek keretében 700 lejes támogatást nyújtott azoknak a 18-35 év közötti fiataloknak, akik sikeresen záróvizsgáztak. A négy hónapig tartó tanfolyamon a két csoportban összesen 13 fiatal vett részt sikeresen: magyar nyelven 4-en és román nyelven pedig 9-en tanultak. A program következő kiadásán 35 év felettiek is részt vehetnek. 

„Pozitívak voltak a visszajelzések a képzésen résztvevő fiatalok részéről, azt viszont többen megjegyezték, hogy tovább is tarthatott volna, mint négy hónap. A következő alkalommal azt is szeretnénk, hogy a tanulók külön csoportokba kerüljenek a nyelvtudásuk szerint, ez az első alkalommal az alacsony létszám miatt nem volt lehetséges” – számolt be a program eredményeiről Vargha Fruzsina alpolgármester.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata másodszor is elindítja a programot, ez alkalommal pedig a 35 év feletti lakosok számára is kiterjeszti, eleget téve a megfogalmazott igényeknek. Továbbá a jelentkezési határidőt is kiterjesztik, annak érdekében, hogy így még több személynek lehetősége legyen leadni a jelentkezési dokumentumokat. 

A szabálymódosítások miatt a határozattervezet közmeghallgatásra kerül, mielőtt azt elfogadja a helyi tanács. Ezt követően indulhat el a program, várhatóan novemberben. Ez alkalommal a résztvevők 5-6 hónapig tanulhatnak majd románul vagy magyarul. 

Az önkormányzat a nyelvtanulási programot a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel közösen bonyolítja le. A résztvevőknek 1000 lejes jelentkezési díjat szükséges kifizetniük, a tanfolyam sikeres elvégzése után pedig 700 lejt visszaigényelhetnek. Ezt kizárólag a tanfolyam elvégzését igazoló okirat felmutatásával tehetik meg. 

A nyelvtanulási programra azok a 18 év feletti személyek jelentkezhetnek, akik sepsiszentgyörgyi lakhellyel és érettségi diplomával vagy szakvizsgával rendelkeznek. Az, hogy a jelentkezők Sepsiszentgyörgyön tanuljanak vagy dolgozzanak már nem kötelező feltétel.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén