hu
 
Vasárnap, 2022. Szeptember 25.

Kibővíti a román-magyar nyelvtanulási programot Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

2022.08.17

A 35 év feletti lakók is jelentkezhetnek a programra

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén indította el a román-magyar nyelvtanulási programját, amelynek keretében 700 lejes támogatást nyújtott azoknak a 18-35 év közötti fiataloknak, akik sikeresen záróvizsgáztak. A négy hónapig tartó tanfolyamon a két csoportban összesen 13 fiatal vett részt sikeresen: magyar nyelven 4-en és román nyelven pedig 9-en tanultak. A program következő kiadásán 35 év felettiek is részt vehetnek. 

„Pozitívak voltak a visszajelzések a képzésen résztvevő fiatalok részéről, azt viszont többen megjegyezték, hogy tovább is tarthatott volna, mint négy hónap. A következő alkalommal azt is szeretnénk, hogy a tanulók külön csoportokba kerüljenek a nyelvtudásuk szerint, ez az első alkalommal az alacsony létszám miatt nem volt lehetséges” – számolt be a program eredményeiről Vargha Fruzsina alpolgármester.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata másodszor is elindítja a programot, ez alkalommal pedig a 35 év feletti lakosok számára is kiterjeszti, eleget téve a megfogalmazott igényeknek. Továbbá a jelentkezési határidőt is kiterjesztik, annak érdekében, hogy így még több személynek lehetősége legyen leadni a jelentkezési dokumentumokat. 

A szabálymódosítások miatt a határozattervezet közmeghallgatásra kerül, mielőtt azt elfogadja a helyi tanács. Ezt követően indulhat el a program, várhatóan novemberben. Ez alkalommal a résztvevők 5-6 hónapig tanulhatnak majd románul vagy magyarul. 

Az önkormányzat a nyelvtanulási programot a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel közösen bonyolítja le. A résztvevőknek 1000 lejes jelentkezési díjat szükséges kifizetniük, a tanfolyam sikeres elvégzése után pedig 700 lejt visszaigényelhetnek. Ezt kizárólag a tanfolyam elvégzését igazoló okirat felmutatásával tehetik meg. 

A nyelvtanulási programra azok a 18 év feletti személyek jelentkezhetnek, akik sepsiszentgyörgyi lakhellyel és érettségi diplomával vagy szakvizsgával rendelkeznek. Az, hogy a jelentkezők Sepsiszentgyörgyön tanuljanak vagy dolgozzanak már nem kötelező feltétel.

Folyamatban van a belső városmag építése Sepsiszentgyörgyön
2022.09.21

Az új sétálóövezet több kis térből és sétányból áll majd, és jövő tavaszra készül el

Nyolcadszor pulzál Sepsiszentgyörgy
2022.09.19

Október 13-16. között szervezik a pulzArt kortárs művészeti fesztivált

29 arany- és gyémántlakodalmas párt köszöntenek az idősek világnapján
2022.09.16

Az 50 vagy 60 éves házassági évfordulójukat ünneplő sepsiszentgyörgyi házaspárok köszöntésére idén október 1-jén kerül sor

Új készségfejlesztő módszertan a sepsiszentgyörgyi iskolások számára
2022.09.14

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával új oktatási program indul, amely a tanulók egyéni képességeit, készségeit és érzelmi intelligenciáját hivatott fejleszteni

Szeptember 17-én, szombaton autómentes napot tartanak Sepsiszentgyörgyön 
2022.09.14

Szeptember 17-én, szombaton az Európai Mobilitási Hét keretében Sepsiszentgyörgyön bizonyos órákban 5 utcát zárnak le a közúti forgalom elől miközben a lakosok kezdeményezésére sport- vagy közösségi rendezvényeket szerveznek.