hu
 
Szerda, 2024. Április 24.

Idén is folytatódik az Értéket adunk roncsautódnak! elnevezésű program

2022.01.28

Kiterjesztették a Sepsiszentgyörgyön legalább öt éve forgalomba írt gépjárművekre is, a korábbi tíz év helyett

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a januári soros ülésén elfogadta az Értéket adunk roncsautódnak! elnevezésű program szabályainak módosítását. Ennek értelmében enyhítettek a program feltételein, így a gépjárműveknek legkevesebb 5 éve kell sepsiszentgyörgyi címen szerepelniük a tavalyi 10 évhez képest.

2021-ben több mint 500 kérelmet hagytak jóvá, a helyi költségvetésben erre a célra elkülönített összeg 1,5 millió lej volt. Idén 500 000 lejt különítettek el, az összeget a kérelmezők számának függvényében növelni fogják, így egyetlen jogosult személy sem marad ki a programból. 

Antal Árpád polgármester sajtótájékoztató keretében kifejtette, hogy 2021-ig évente 830-al nőtt bejegyzett gépjárművek száma Sepsiszentgyörgyön, tavaly ez a szám 300 alá csökkent.

Még nem beszélhetünk arról, hogy számottevően csökkent volna az autók száma Sepsiszentgyörgyön, de ezzel a programmal sikerült jelentősen visszafogni a növekedés mértékét. A program idén is folytatódik, és reméljük, hogy ha lesznek olyan országos szintű programok, amelyek megerősítik azt az elképzelést, hogy az embereknek új, kevésbé szennyező autójuk legyen, akkor talán sikerül állandósítani az autók számát, hiszen csak így lehet hosszútávú közpolitikát folytatni. Amíg a járművek száma évente közel 1 000-el növekszik, addig a parkolóhelyek létesítésével nem tudunk lépést tartani. Ezt mindannyian tapasztaljuk, és az autótulajdonosok sajnos évről évre egy kicsivel többet vesznek el a város zöldterületeiből" nyilatkozta a városvezető.

A program célja, hogy kivonja a forgalomból a 10 évnél idősebb, legkevesebb 5 éve Sepsiszentgyörgyön beíratott, környezetszennyező autókat, amelyek gyakran az amúgy is túlzsúfolt közterületeket foglalják el. 

Ahhoz, hogy a kérelmezők pozitív elbírálásban részesüljenek és a roncstelepre leadandó autó után megkapják a 3 000 lejes összeget, a következő feltételnek kell megfelelniük: állandó sepsiszentgyörgyi lakcímmel vagy székhellyel kell rendelkezniük, az autónak az utóbbi 3 évben a kérelmező nevén kell szerepelnie, nem lehet tartozásuk a helyi költségvetés felé, és saját felelősségi nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy nem kérték, illetve nem fogják kérni az autónak az országos roncsautó programba való beiratását. Ugyanakkor vállalniuk kell, hogy a következő 3 évben nem vásárolnak 5 évnél idősebb személygépjárművet, ellenkező esetben visszafizetik a 3 000 lejes támogatást. A program feltételeiről és a szükséges iratokról bővebben ITT olvashatnak.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén