hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Gyümölcsfacsemetéket igényelhetnek a kilyéni és szotyori lakosok

2021.03.25

A Háromszéki Közösségi Alapítvány közösen Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával 800 darab gyümölcsfacsemetét oszt szét a kilyéni és szotyori lakosok között, az erdélyi őshonos gyümölcsfajták visszatelepítése és a családok egészséges gyümölcs szükségletének kielégítése céljából. A csemetéket kizárólag kilyéni vagy szotyori állandó lakhellyel rendelkező személyek igényelhetik. 

Az önkormányzat első körben felméri a kilyéni és szotyori lakosok igényeit a facsemetéket illetően, hogy a későbbiekben arányosan oszthassa el ezeket. Ezért, kérjük, hogy az érdekelt személyek jelezzék igényüket az erre a célra létrehozott Gyümölcsfák Kilyénbe és Szotyorba / Pomi fructiferi la Chilieni și Coșeni elnevezésű Facebook csoportban, a név, lakcím, a kívánt gyümölcsfacsemete és a darabszám megjelölésével. Az igénylések elküldésének határideje 2021. április 11. 

A kilyéni és szotyori lakosok a következő gyümölcsfák és fajták közül választhatnak: 

  • alma (Técsy Róza, szürke kormos, kormos, Fehér Clár, Kisasszonyalma, Batul, Hosszúszárú, Páris, Pónyik, Török Bálint (Stettini piros), Pármen, Sóvári, Citromalma (Bellefleur Jaune), Sikulai, Tartós Gusztáv, Budai Domokos, Jonathán, Kék cigányalma, Florina)
  • körte (Császár, Williams, Zöld Magdolna, Piros belü, Papkörte/Curé, Nagy macskafej/Catillac, Liegel vaj, Párizsi grófnő, Téli pergament /Esperen bergamotte, Birs, Bereckzi)
  • cseresznye (Rita – korán érő, ropogós, magyar fajta; Carmen – 10-11 grammos nagyszemű, ropogós, piros, magyar fajta; Van – rövidszárú, ropogós; Bigarreau Burlat; Tamara)
  • meggy (Érdi Bőtermő, Pándi/Crisane)
  • szilva (Nagy hargasmagvú, Stanley, Virusrezisztens német fajták, Tophit, Topfive, Toptaste – nagyszemü, kiváló pálinkának, lekvárnak, Haganta, Jojo)
  • mogyoró (Bollwilleri csoda válogatás, Római mogyoró válogatás – elit édességekhez csokoládéhoz ajánlott)

A csemetéket április közepétől kezdődően lehet majd átvenni a Városi Kertészet székhelyén. 

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.