hu
 
Péntek, 2021. Április 23.

Gyümölcsfacsemetéket igényelhetnek a kilyéni és szotyori lakosok

2021.03.25

A Háromszéki Közösségi Alapítvány közösen Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával 800 darab gyümölcsfacsemetét oszt szét a kilyéni és szotyori lakosok között, az erdélyi őshonos gyümölcsfajták visszatelepítése és a családok egészséges gyümölcs szükségletének kielégítése céljából. A csemetéket kizárólag kilyéni vagy szotyori állandó lakhellyel rendelkező személyek igényelhetik. 

Az önkormányzat első körben felméri a kilyéni és szotyori lakosok igényeit a facsemetéket illetően, hogy a későbbiekben arányosan oszthassa el ezeket. Ezért, kérjük, hogy az érdekelt személyek jelezzék igényüket az erre a célra létrehozott Gyümölcsfák Kilyénbe és Szotyorba / Pomi fructiferi la Chilieni și Coșeni elnevezésű Facebook csoportban, a név, lakcím, a kívánt gyümölcsfacsemete és a darabszám megjelölésével. Az igénylések elküldésének határideje 2021. április 11. 

A kilyéni és szotyori lakosok a következő gyümölcsfák és fajták közül választhatnak: 

  • alma (Técsy Róza, szürke kormos, kormos, Fehér Clár, Kisasszonyalma, Batul, Hosszúszárú, Páris, Pónyik, Török Bálint (Stettini piros), Pármen, Sóvári, Citromalma (Bellefleur Jaune), Sikulai, Tartós Gusztáv, Budai Domokos, Jonathán, Kék cigányalma, Florina)
  • körte (Császár, Williams, Zöld Magdolna, Piros belü, Papkörte/Curé, Nagy macskafej/Catillac, Liegel vaj, Párizsi grófnő, Téli pergament /Esperen bergamotte, Birs, Bereckzi)
  • cseresznye (Rita – korán érő, ropogós, magyar fajta; Carmen – 10-11 grammos nagyszemű, ropogós, piros, magyar fajta; Van – rövidszárú, ropogós; Bigarreau Burlat; Tamara)
  • meggy (Érdi Bőtermő, Pándi/Crisane)
  • szilva (Nagy hargasmagvú, Stanley, Virusrezisztens német fajták, Tophit, Topfive, Toptaste – nagyszemü, kiváló pálinkának, lekvárnak, Haganta, Jojo)
  • mogyoró (Bollwilleri csoda válogatás, Római mogyoró válogatás – elit édességekhez csokoládéhoz ajánlott)

A csemetéket április közepétől kezdődően lehet majd átvenni a Városi Kertészet székhelyén. 

Közel 2 000 szabad hely van a koronavírus elleni oltásra Sepsiszentgyörgyön
2021.04.22

Sepsiszentgyörgy polgármestere felhívja a lakosok figyelmét, hogy azok, akik szeretnék beoltatatni magukat a koronavírus ellen, megtehetik, hiszen jelenleg vannak szabad helyek a város oltóközpontjaiban.

Zajlanak a sepsiszentgyörgyi tanintézmények felújítási munkálatai
2021.04.22

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata jelentős összeget fordít az oktatási infrastruktúra minőségének javítására, a bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztésére és felújítására.

Szent György napi áldás és Pro Urbe díjátadás
2021.04.21

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház Szent György napi áldással és Pro Urbe díjátadással ünnepel április 24-én, szombaton 16 órai kezdettel a  Krisztus Király római katolikus templomban. Az eseményen közreműködnek Szőcs Botond zongoraművész és meghívottai, az áldást Ft. Dávid György plébános mondja.

A mi városunk, a mi felelősségünk! Tavaszi nagytakarítás a Föld napján
2021.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egész évben különös figyelmet szentel a város parkjainak, zöldövezeteinek és közterületeinek a karbantartására. A Föld napja alkalmából tavaszi nagytakarításra kéri fel a lakókat, hogy ők is járuljanak hozzá a környezetük tisztán tartásához.

Beruházások a sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség felszereltségének és infrastruktúrájának fejlesztése érdekében
2021.04.16

A mi városunk, a mi felelősségünk! tematikus sajtótájékoztató sorozat keretében Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Hadnagy István, a Helyi Rendőrség vezetője ismertették a közbiztonság mértékének a növekedését a megyeszékhelyen és a Helyi Rendőrség felszereltségének fejlesztésére vonatkozó terveket.