hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Értéket adunk a roncsautódnak! A többéves program április 1-től indul

2021.02.25

Az önkormányzat felvásárolja a legalább tíz éve Sepsiszentgyörgyön beiratott és nem használt autókat

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a februári soros tanácsülésen elfogadta az önkormányzat több évre szóló roncsautóprogramjára vonatkozó határozattervezetet.

Az Értéket adunk a roncsautódnak! elnevezésű program célja, hogy csökkenjen a szennyező autók száma és fiatalodjon az autópark a városban, ezért az önkormányzat 3 000 lejt kínál a legkevesebb 10 éve Sepsiszentgyörgyön beiratott autókért. 

A program célja, hogy a tíz évesnél idősebb, magas szennyeződést kibocsátó járműveket kivonjuk a forgalomból, annak érdekében, hogy javuljon a levegő minősége, ugyanakkor megóvjuk a zöldövezeteket és hozzájáruljunk a város autóparkjának fiatalításához.”  - hangzott el Antal Árpád részéről a tanácsülés keretében. 

A programmal azoknak a természetes és jogi személyeknek kíván segíteni az önkormányzat, akik megszabadulnának a régi, nem használt gépjárműveiktől, de nem akarnak, vagy nincs lehetőségük arra, hogy újat vásároljanak, így az országos Roncsautó-programban sem fognak részt venni.

Az önkormányzat programjában való részvétel feltételei között szerepel, hogy az autó legalább 10 éve Sepsiszentgyörgyön kell legyen bejegyezve, a tulajdonosoknak sepsiszentgyörgyi lakóhellyel kell rendelkezniük, a kérelmezőnek legalább 3 évig az autó tulajdonosának kell lennie és nem szabad tartozása legyen az önkormányzat felé, továbbá vállalnia kell, hogy a következő 3 évben nem vásárol 5 évnél régebbi autót, ellenkező esetben vissza kell térítenie a program keretében kapott 3 000 lejes összeget.

A leadott személygépkocsinak tartalmaznia kell az alapvető alkatrészeket, például a motort, a sebességváltót, a karosszériát, az alvázat stb.

A többéves programra a kérelmeket április 1-től kezdődően folyamatosan le lehet adni, miután a Helyi Tanács március végén elfogadja az éves költségvetést. 2021-ben a programra elkülönített összeg 1 millió lej, ami 333 személygépkocsi felvásárlását teszi lehetővé.

Sepsiszentgyörgyön jelenleg körülbelül 22 000 autó van forgalomba iratva, ezeknek több mint fele, azaz több mint 11 000 tíz évnél idősebb.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.

Krakkóba utazik az M Studio
2024.04.03

Csütörtökön, április 4-én Krakkóba utazik a társulat, a LIFT előadást mutatják be.