hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

ComON Sepsi: A város lakói kezében a döntés

2021.09.02

Lezárult a program első szakasza: több mint 50 ötlet érkezett be a comonsepsi.ro platformra. Holnap 18 órától ugyanitt szavazhatnak Sepsiszentgyörgy lakosai a nekik tetsző kezdeményezésekre, szeptember 3-19. között. A program részleteit Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Farkas András, a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke ismertette sajtótájékoztató keretében.

A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi program közösségteremtő ereje már az első két kiadásban megmutatkozott, a harmadik, 2021-es program pedig a korábbiakat is felülmúló érdeklődéssel vette kezdetét. A Com’ON Sepsi első szakaszában 14-35 éves fiatalok javasoltak kulturális, társadalmi és egyéb kreatív programokat, tevékenységeket, amelyek megvalósítására anyagi támogatást nyerhetnek el 2600 lej értékig. Az augusztus 31-ig beküldött és a technikai ellenőrzésen megfelelt ötletek a következő kategóriákba neveztek (egy kezdeményezés akár több témába is): közösség, életmód, élettér, tudás, alkotás. A technikai elvárásoknak megfelelő 47 kezdeményezés közül lehet hamarosan választani a közönségszavazás során.

Szeretnénk, ha minél több sepsiszentgyörgyi lakos elmondaná a véleményét a kezdeményezésekről és részt venne a közönségszavazáson, hiszen a Com’ON Sepsi lehetőséget biztosít arra, hogy a felszínre hozza és stimulálja a fiatalok kreatív energiáit, a megvalósított kezdeményezések által pedig még inkább magukénak érezhetik a várost a résztvevő csapatok” – mondta Vargha Fruzsina alpolgármester. Továbbá kiemelte, hogy a program azért is fontos, mert tükröt tart a városvezetésnek, hiszen látszik, hogy milyen csoportok képviseltetik magukat milyen jellegű kezdeményezésekkel, így mindez segítheti a jövőben az önkormányzat munkáját a fiatalokkal.

Idén Sepsiszentgyörgyön 15 százalékkal több kezdeményezés érkezett a felhívásra, mint a tavalyi évben, ezek természetesek és autentikusak. A program által amellet, hogy a csapatoknak lehetőségük van megvalósítani a kezdeményezéseket, az önkormányzat eljuthat a fiatalokhoz, továbbá pozitív hatása van a közösségre” – emelte ki Farkas András, a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke.

A díjalap 83.200 lej, amelyből 32 kezdeményezés kerül támogatásra, ebből hat hely fenntartva a speciális kategóriákban nevezőknek: kiskorú tagokat számoló csapatok és a hátrányos helyzetben élők csoportja. Az ötleteket legalább 3 főből álló csapatok javasolták, szem előtt tartva, hogy a tervezett programoknak nyitottnak és ingyenesnek kell lenniük Sepsiszentgyörgy lakossága számára.

A közönségszavazáson részt vehet minden olyan személy, aki Sepsiszentgyörgyön él, tanul, itt dolgozik vagy onnan származik. Most tehát a város lakosságán a sor, hogy kifejezze támogatását! A szavazatokat a comonsepsi.ro oldalon lehet leadni az erre kijelölt menüpont alatt. Mindenki szavazhat a Com’ON Sepsi részvételi folyamaton, aki rendelkezik aktív Facebook-fiókkal. Ha valakinek nincs még Facebook-felhasználója, természetesen a szavazás időtartama alatt is létrehozhat egyet. Egy személy legfeljebb 10 kezdeményezésre szavazhat, illetve egy személy egy kezdeményezésre csak egyszer szavazhat, a már leadott szavazatokat pedig nem lehet visszavonni.

A közönségszavazás nyertes kezdeményezései szeptember-november folyamán kerülnek megvalósításra. További információkat a www.comonsepsi.ro oldalon lehet olvasni.

A Com’on Sepsiszentgyörgy támogatója Sepsiszentgyörgy Polgármester Hivatala, a Román Kereskedelmi Bank (BCR), lebonyolítója a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a PONT Csoporttal partnerségben.

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be