hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Az első hónap Sepsiszentgyörgy alpolgármestereként

2020.11.25

Egy hónapja tölti be Vargha Fruzsina az alpolgármesteri tisztséget, az elmúlt hetek történéseiről és az ez idő alatt elindított projektekről sajtótájékoztató keretében számolt be. 

Az alpolgármester elsőként a Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által már korábban meghirdetett gyakornoki programot ismertette, amelyre összesen 35 diák jelentkezett és húszat közülük továbbra is érdekel a lehetőség. A jelentkezők alap- vagy mesterképzésen tanuló egyetemisták, online oktatásban vesznek részt és szívesen betekintést nyernének az önkormányzat munkájába, miközben gyakorlati tudást is szeretnének szerezni. A programon egy kisebb csapat dolgozik, hogy a diákokat a tanulmányaiknak megfelelő szakirodákhoz helyezzék el, oly módon, hogy tanulás közben az iroda munkáját is hatékonyan segítsék. A jelentkezők főként kommunikációs, jogi és közigazgatástan szakos hallgatók. 

Az ifjúság sajnos egy olyan réteg, amelyikhez nagyon nehéz szólni, mivel nehéz tetten érni őket, hiszen az egyetem utáni visszaintegrálódás egy összetett folyamat.  A középiskolások még elérhetőek, hiszen a legtöbb oktatási intézménynek van diáktanácsa és ezekkel a szervezetekkel kezdtük el a párbeszéd kialakítását. A diákokkal más nyelven és más hangnemben kell beszélni, arra törekszem, hogy egy bizalmi kapcsolatot tudjak kiépíteni, hogy érezzék közülük való vagyok és értük dolgozom.” - sorolta Vargha Fruzsina.  Továbbá elmondta, hogy a találkozásokat követően azt derült ki számára, hogy a diákoknak határozott véleményük van, olyan komoly problémákat fogalmaztak meg, amelyek nemcsak az idősebb korosztályt érintik. Ugyanakkor szeretne a tanulóknak több beleszólási lehetőséget biztosítani az iskolák környezetének javítása érdekében, hiszen ez az a hely, ahol a napjuk nagy részét töltik és elsődleges a gyermekek szellemi jóléte. „Egy gördülékenyebb kommunikáció kialakításával könnyebben megoldhatók lennének az intézményekben felmerülő problémák.” - mondta Vargha Fruzsina.

Decemberben Ifjúsági Konzultáció indul, amelynek célja felmérni a fiatalság álláspontját a várossal kapcsolatban, felhasználva az online felületeket és a közösségi média adta lehetőségeket. A konzultáció során két témában keresik a válaszokat: milyen a fiatalok városképe a jelenre és a jövőre vonatkozóan, illetve hogyan lehet úgy alakítani a várost, hogy az segítsen az itthonmaradásban és a letelepedésben. A konzultációt követően majd konkrét adatok mentén lehet cselekedni és közpolitikát alkotni. 

Szó esett Veszprém önkormányzatával novemberben megkötött együttműködési szerződésről is, ami a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kidolgozása és megvalósítása érdekében született. Vargha Fruzsina lesz a program helyi koordinátora, már elkezdődött a programokat megvalósító csapat kialakítása, a korábbi ötleteket pedig újakkal is kiegészítik majd. „Azt szeretném, ha ez a projekt a 21-ik századi Székelyföldet mutatná meg, hangsúlyt fektetve a kortárs művészekre, ugyanakkor természetesen a hagyományőrzésre és a hagyományok tiszteletére is odafigyelünk.” - hangsúlyozta az alpolgármester. 

Utolsó pontként a 2021-ben induló Képzőművészeti Egyetemről esett szó, amelyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Pécsi Művészeti Egyetem és az önkormányzat indít közösen, első körben két szakkal, festészettel és szobrászattal. A tanári karra és az épületre vonatkozóan is születtek már javaslatok, az egyetem a későbbiekben az újonnan épülő kampuszban kap helyet. 

Az alpolgármester végezetül elmondta, hogy a kulturális és ifjúsági programok mellett a szociális ügyek és az oktatás területén is szeretne majd tevékenykedni a jövőben. 

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.